Mobbning
Foto: TT.

Unga mår allt sämre – skolan möjlig orsak

2:20 min

En granskning av ungas försämrade psykiska hälsa pekar ut situationen i skolan som en möjlig orsak.

Situationen i skolan med ökande krav, sämre elevhälsa och mycket oro kan ligga bakom att ungdomar har mer psykiska problem idag än tidigare. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i en ny rapport.

– På något sätt känns det som något slags skolpolitiskt misslyckande om man ser den här utvecklingen som har pågått i flera decennier med sämre psykisk hälsa. Att det är en bekymmersam utveckling tycker jag mn kan vara enig om, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Sedan mitten av 80-talet har andelen ungdomar som har psykosomatiska symptom blivit dubbelt så många. Problemen kan vara sömnsvårigheter, irritation, huvudvärk, ont i magen, eller ryggen.

Folkhälsomyndigheten har sökt förklaringar på olika områden – familjerelationer, socioekonomisk situation, skolfrågor och samhällsförhållanden. Och enligt Johan Carlson är det skolan som sticker ut. I andra länder mår de unga bättre.

– Ja, vi ligger sämre till. Vi har en mycket mer oroväckande utveckling av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar än i andra OECD-länder, andra länder i Europa framför allt, säger han.

Men om så många unga mår så mycket sämre, vilka är lösningarna?

– Att man verkligen satsar på skolan så att barn och unga går igenom skolan med fullständiga betyg. En annan sak är elevhälsan, vuxna människor som fångar upp barns oro. Den behövs definitivt rustas upp, menar Johan Carlson.

Skolan har sedan 1990-talet genomgått stora förändringar, som friskolereformen, skolpengens införande och nya betygssystem. Samtidigt har skolprestationerna sjunkit. Johan Carlson menar att det har ett samband med elevernas sämre hälsa, och att det måste åtgärdas.

– När man genomför reformer åt olika håll att de följs upp från ett hälsoperspektiv. Skolan är ju den plats där barnen vistas mest på under hela uppväxten. När man lanserar nyheter i skolan så måsta man ha hälsoperspektiv. En bra skolgång, en genomförd skolgång framförallt anses vara något av det viktigaste för både psykisk och kroppslig hälsa, avslutar Johan Carlson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista