Slutdatum för Ground Zero väcker kritik

I New York har nu slutdatum satts för när räddnings- och uppröjningsarbetet vid Ground Zero, platsen där World Trade Center stod, kommer att vara avslutat - men borgmästare Michael Bloombergs beslut får redan kritik.
- Vi måste välja en dag, sa borgmästare Bloomberg lite irriterat när han igår kväll gjorde det som många väntat på och andra bävat inför - satte ett slutdatum för uppröjningsarbetet vid Ground Zero. Den symbolladdade dagen infaller den 30 maj och då kommer diverse cermonier genomföras på och kring platsen, där drygt 2.800 människor miste livet den 11 september. Hård kritik från anhöriga Kritiken har dock varit hård från en del anhöriga till offer, som menar att myndigheterna nu ger upp försöken att hitta fler kvarlevor inom området. Hittills har bara drygt 1000 offer kunna identifieras, och DNA-tester pågår på tiotusentals kroppsdelar som påträffats. Borgmästare Bloomberg försökte lugna de upprörda känslorna och sa att sökandet fortsätter även om ett slutdatum nu satts. - Vi kommer inte att glömma dem vi förlorade men vi har också ett ansvar mot alla andra att börja återuppbyggnaden, sa Bloomberg, som precis som markägare, företag och en del boende, själv anser det nödvändigt, inte minst av ekonomiska skäl, att nyetableringen kommer igång snabbt. Vad blir det nu Den stora, minst sagt svårlösta frågan nu är hur mycket av området som ska upptas av nya kontorsbyggnader i förhållande till ett minnesmonument, till ett exempel en park, för att hedra offren.
Anders Ask, korrespondent New York
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista