Kritik mot Bush för terrorvarning

I USA ökar turbulensen kring Vita Husets medgivande att president George Bush fått information om misstänkta terroristattackerna månaderna före terrordåden den 11 september. Kongresspolitiker, som den ledande demokraten Richard Gepahardt, kräver nu alla papper på bordet.
Det är förutom både demokratiska och republikanska kongresspolitiker många, inte minst anhöriga till offren, som nu vill få veta exakt vad Bush och hans närmaste stab kände till månaderna före terrorattackerna, och de undrar varför inte allmänheten varnades om riskerna för en attack? Och varför Vita Huset först nu presenterar den information som fanns redan förra sommaren? Inga detaljerade hot Bush-sidan anser att hela historien uppförstorats och förklarar att det inte fanns några detaljerade hot och att det också är skälet till att någon allmän varning inte utfärdades. Presidentens nationella säkerhetsrådgivare Condoleeza Rice sa, att trots att det existerade uppgifter om att Usama Bin Ladens terrornätverk planerade kapningar, så var det omöjligt att veta vad som skulle ske. -Jag tror inte någon kunde förutse att de skulle kapa planen och flyga dem rätt in i World Trade Center och Pentagon, sa Rice, när hon pressades hårt på vad som hade gjorts och vad som borde ha gjorts. Presidenten avfärdade Presidenten själv avfärdade, enligt uppgift, turbulensen nu som ett sätt för politiska motståndare att komma åt honom. Tidigare har underrättelsetjänsten CIA och den federala polisen FBI kritiserats hårt för att de misslyckades med att avslöja och stoppa attackerna, och i takt med att nu kommer fler uppgifter om vad olika amerikanska myndigheter egentligen kände till - så ställs samma centrala frågan - kunde president Bush eller någon annan i ledande ställning ha avstyrt terrordåden.
Anders Ask, korrespondent i New York
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".