1 av 3
Nordkoreas och Sydkoreas ledare träffas. Foto: TT.
2 av 3
Nordkoreas och Sydkoreas ledare träffas. Foto: TT. Foto: TT.
Just nu träffas Nordkoreas och Sydkoreas ledare. Foto: TT.
3 av 3
Just nu träffas Nordkoreas och Sydkoreas ledare. Foto: TT.

Nord och Syd överens om att skapa fred

1:16 min

Just nu träffas Nordkoreas och Sydkoreas ledare – och det är första gången en nordkoreansk ledare sätter sin fot på den sydkoreanska sidan sedan Koreakriget. 

Nu diskuterar man hur spänningarna ska minskas genom att Nordkorea går med på att börja tala om kärnvapennedrustning.

Det var festligt med traditionellt klädda musiker och en vaktparad i fladdrande röda sidenrockar med långa via ärmar när Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Mon Jae-in möttes till fots i gränszonen mellan de båda länderna idag.

Och Kim Jong-un bjöd på en liten överraskning som fick tv-kommentatorerna i Sydkorea att haja till ör ett ögonblick.

Efter att ha promenerat in från den nordkoreanska sidan och skakat hand med Moon inför kamerorna stående i grusgången som markerar den militära gänszonen – tog Kim Jong-un Moon Jae-in i handen och bjöd in honom att för några sekunder stå på nordkoreansk mark.

En symbolisk gest som välkomnades, särskilt som den sydkoreanska presidenten Moon Jae-ins familj kommer från Nordkorea.

Mötet i dag är historiskt eftersom en nordkoreansk ledare för första gången sätter sin fot i Sydkorea. Mötet hålls i det så kallade Fredshuset på den sydkoreanska sidan av gränsposteringarna.

Det viktigaste ämnet är hur man ska minska spänningarna mellan länderna och hur Nordkorea ska försöka övertyga om sin vilja att börja rusta ner sina kärnvapen i utbyte med mer normala ekonomiska relationer med Sydkorea och omvärlden.

Mötets inramning är festlig och ceremoniell, och det finns många företag som väntar på att den nordkoreanska marknaden ska öppnas för affärer, men det finns ändå en stark misstänksamhet mot den nordkoreanska taktiken att först rusta upp med atomvapen, för att sedan vilja rusta ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista