eu-flagga, olja, tanka
Foto: HENRIK MONTGOMERY, PONTUS LUNDAHL / TT

Öppet brev om större klimatansvar inom EU

1:50 min

Närmare 90 EU-parlamentariker anser att det måste bli ett stopp för stora oljebolag och andra företags inflytande över det internationella klimatarbetet. De har skrivit ett öppet brev till de kommissionärer som leder EU:s klimatarbete.

– Vi vill att man ska upprätta ett regelverk för lobbyism i FN:s klimatkonferenser. I dag finns det inget sådant regelverk, säger Miljöpartiets Max Andersson, en av initiativtagarna.

På de stora klimatkonferenserna pågår de politiska mötena i stängda sammanträdesrum. Utanför finns det mässhallar med mängder av företag och intresseorganisationer som gör egna utställningar och håller seminarier för att påverka politikerna.

Där finns företrädare för multinationella bolag i kol- gas- och oljebranschen, konstaterar Max Andersson.

– De är inte där, på FN:s klimatkonferenser, för att se till att det blir bra beslut och att minska utsläppen. De är ju där för att gynna sina ekonomiska intressen, genom att motverka och försena beslut om minskade utsläpp.

Betyder det här att ni vill portförbjuda vissa företag från klimatförhandlingarna?

– Det viktigaste är att man skapar ett regelverk för lobbyismen. I Världshälsoorganisationen har man redan ett regelverk som säger att tobaksbolagen inte längre är välkomna när FN organiserar antirökningskonferenser.

I sitt brev till klimatkommissionär Miguel Arias Cañete och energikommissionär Maroš Šefčovič konstaterar EU-parlamentariker från de stora partigrupperna att världen inte är i närheten av ett avtal som faktiskt begränsar uppvärmningen på jorden till två grader.

Än mindre till de 1,5 grader som skulle behövas för att trygga framtiden för vår planet.

Svenska parlamentariker från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har skrivit under på att EU behöver göra mer för klimatet och arbeta för strängare regler mot lobbyism inom FN. Max Andersson är missnöjd med EU:s insatser såhär långt.

– Tidigare har EU varit med och blockerat beslut om att få upp en diskussion om lobbyism på dagordningen, tillsammans med bland andra USA. Förra året valde EU-Kommissionen att inte säga så mycket alls. De borde säga att vi behöver ett regelverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista