Sverige får betala miljarder mer till EU

1:04 min

I dag presenterar EU-kommissionen sitt förslag till ny flerårsbudget för EU efter Brexit. Och den svenska EU-avgiften, som i dag ligger på 40 miljarder kronor, kan enligt finansdepartementets beräkningar öka med så mycket som 40 procent.

– Nån ökning på 40 procent av den svenska avgiften, det kommer inte att hända, sa statsminister Stefan Löfven efter EU:s toppmöte i februari då EU:s ledare för första gången diskuterade hur EU ska finansieras efter Brexit. När Storbritannien lämnar EU uppstår ett hål på över 100 miljarder kronor per år i EU:s budget.

Sverige anser att EU då måste rätta mun efter matsäck och krympa budgeten. Men i morgon väntas EU-kommissionen istället föreslå en höjning som enligt finansdepartement skulle kunna kosta Sverige 16 miljarder extra per år i höjd avgift.

Det motsvarar en stor del av satsningarna i regeringens budget för 2018. Regeringen har till exempel anslagit tio extra miljarder till kommunerna och två miljarder extra till polisen.

Sverige och Nederländerna, som är stora nettobetalare till EU, väntas drabbas hårdast av EU-kommissionens förslag i morgon, bland annat eftersom rabatten på medlemskapsavgiften väntas försvinna. Utebliven rabatt skulle kosta Sverige fem miljarder kronor per år.

Men Sverige står alltmer ensamt i EU i den här frågan. Tidigare återhållsamma länder som Tyskland och Frankrike, men även Finland, är i dag beredda att betala mer till EU.

Statsminister Löfven varnade i februari för att en ökad EU-budget skulle slå hårt mot satsningar i den svenska välfärden – trots att regeringens egna beräkningar pekar mot ett rekordstort överskott i statsbudgeten år 2021, det år som EU.s nya flerårsbudget börjar gälla. Överskottet väntas ligga på över 70 miljarder kronor.

Vi är beredda att ta ansvar och betala vår andel till EU, men det kommer aldrig att få gå ut över välfärden, var Löfvens besked till väljarna:

– Det är beskedet till de svenska väljarna att det trygghetsbygge som vi håller på med i Sverige, det kommer aldrig att riskeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista