Passkontroll.
Arkivibild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Brist på passtider i delar av landet

1:04 min

Det är stor skillnad i väntetid för att ansöka om nytt pass. I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan du behöva vänta fram till juli innan det finns en ledig tid.

Bristen på tider skapar osäkerhet hos många som ska ut och resa menar Jan Schütt som jobbar med passfrågor på regionkansliet för Västra Götaland och Halland.

– Stor osäkerhet i vissa fall, kommer jag att få tag i mitt pass innan jag ska åka eller inte, undrar han.

Det är högsäsong för passansökningar och på flera håll i landet där man nu måste boka tid i förväg är det svårt att hitta någon ledig tid. I Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö fanns inte en enda tid att boka under den period på mellan sex och åtta veckor som tidsbokningen ligger öppen. På andra håll som Skåne, Halland, Västra Götaland och Uppsala kan du behöva vänta ända till i juli på en tid. Ahmed Besirevic har nu fått en tid i Falkenberg men började leta efter en tid i Göteborg redan i april.

– Det är nästan så att man får panik, då får hela familjen stanna hemma. Oavsett om man försökte boka i Göteborg, Mölndal, Alingsås eller Kungsbacka så var det totalt stopp. Det finns ingen väg att gå upplevde jag det som.

Nytt bokningssystem, extra många ansökningar och svårigheter med att beräkna bemanningen som krävs är några anledningar till bristen på tider säger Jan Schütt på polisens regionkansli i Västra Götaland och Halland.

– Vi visste att det skulle komma en sån här puckel, men inte att den skulle bli så påtaglig.

I andra regioner som Ekot varit i kontakt med säger de att det släpps nya tider varje dag beroende på bemanning och om det kommer in några avbokningar, så har du tur kan du trots allt få en tid. Bristen på lediga tider skapar även högt tryck på de stationer som fortfarande jobbar med drop-in tider säger Jan Schütt.

– Det är en påträngade belastning. Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa flera timmar, säger Jan Schütt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista