Vatikanens ekonomichef ska ställas inför rätta

1:27 min

En domstol i Melbourne i Australien har beslutat att inleda en rättegång mot Vatikanens ekonomichef kardinal George Pell.

76-årige Pell anklagas för flera fall av sexuella övergrepp, som han ska ha begått under sin tid som präst och ärkebiskop i Australien under 1970- och 80-talen.

– Hurra för domare Belinda Wallington, skrek en av de som mött upp utanför domstolen i Melbourne för att få besked ifall George Pell skulle ställas inför rätta eller ej.

Under denna rättsprocess har vittnen hörts kring många fall där George Pell anklagats för att ha begått sexuella övergrepp under sin tid som präst och ärkebiskop i Australien.

Domaren avvisade ungefär hälften av de misstänkta fallen, men sa att i flera fall anser hon att det finns tillräckligt med bevis för att en jury ska kunna döma. Därmed ska fallen prövas av en domstol. Ännu är det inte offentligt hur många och exakt vilka fall det handlar om.

Men de sägs gå tillbaka till tiden när han var präst i Ballarat en stad väster om Melbourne. Just där har några av de värsta pedofilfallen inom den katolska kyrkan i Australien avslöjats.

En präst där dömdes för att ha begått sexuella övergrepp mot minst 65 barn. Den prästen flyttades runt till olika kyrkor i området elva gånger och han begick sina övergrepp på samtliga ställen.

Men George Pell sa många gånger när fall efter fall rullades upp av sexövergrepp i Ballarat att han aldrig sett något som indikerade på det. Nu efteråt så har han bett om förlåtelse för att han inget såg och för att han trodde mer på prästerna än de som försökte berätta.

På frågan om hur George Pell ställde sig till anklagelserna i rätten idag svarade han med hög röst – oskyldig.

När rättegången kommer att hållas är ännu oklart, men under tiden fram tills dess får inte George Pell lämna landet och måste hela tiden uppge var han bor samt är förbjuden att ta kontakt med vittnen.

Redan när påven Franciskus anlitade George Pell som Vatikanens ekonomiansvarig möttes han av protester eftersom det redan då fanns misstankar mot honom om att framförallt ha medverkat till att ”rädda” misstänkta präster genom att förflytta dom till nya tjänster på nya platser. Och påvens trovärdighet kring sin nolltolerans för sexövergrepp ifrågasätts nu åter.

Själv har påven sagt att han inte vill uttala sig i fallet innan det juridiska sagt sitt så än så länge är George Pell endast tjänstledig från sin tjänst i Vatikanen.