Dansk regeringsombildning efter ministeravhopp

1:25 min

Två danska ministrar har ikväll meddelat att de lämnar regeringen med omedelbar verkan.

Det rör sig om utbildnings- och forskningsminister Søren Pind och miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen.

Båda två tillhör statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Venstre. Statsministern har meddelat att nya ministrar kommer presenteras imorgon.

I en intervju i tidningen Berlingske som publicerades på nätet klockan sex ikväll meddelade en av Danmarks tyngsta politiker, Søren Pind, att han lämnar både regeringen och dansk politik med omedelbar verkan.

Några minuter senare skrev Esben Lunde Larsen på sin Facebooksida att han också lämnar regeringen och att han inte ställer upp i nästa val till Folketinget.

Søren Pind som tidigare har haft flera andra ministerportföljer i danska regeringar tillhör den mer liberala falangen inom regeringspartiet Venstre och har bland annat varit motståndare till det burkaförbud som är på väg att röstas igenom i Danmark.

I intervjun med i Berlingske säger han att han nu lämnar för att orken helt enkelt tagit slut.

Miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen var tidigare även fiskeminister, men det ansvarsområdet togs ifrån honom i somras i samband med en skandal kring reglerna för de danska fiskekvoterna.

Esben Lunde Larsen har inte meddelat varför han nu lämnar regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista