Bilden visar poliser vid gränskontrollen på Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT.
Gränskontroll på Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT.

Stickprovskontroller kan ersätta gränskontrollerna i Skåne

2:09 min

Polisen anser att gränskontrollerna i Skåne skulle kunna tas bort om poliser fick större möjligheter att kontrollera personer och fordon i gränsområdena.

Den 3 maj förlängde regeringen gränskontrollerna mot Danmark och Tyskland till den 11 november. Men de skulle kunna tas bort och ersättas med stickprovskontroller och kameraövervakning i gränsområdena.

Det är slutsatsen i en utredning som Polismyndigheten har gjort på regeringens uppdrag. Ett liknande system finns i Nederländerna.

– Målsättningen med det här förslaget är att kunna återinföra, eller återgå till den fria rörlighet som det är meningen ska råda inom Schengenområdet, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolissektionen.  

I Nederländerna gör polisen stickprovskontroller i områden nära gränsen mot Tyskland och Belgien. EU-kommissionen har rekommenderat att Sverige och de andra EU-länder som har infört inre gränskontroller ska göra något liknande. I systemet ingår också smarta kameror som kan känna igen registreringsplåtar och bilmärken. 

Polismyndigheten anser att det i så fall krävs lagändringar för att ge svenska poliser större möjligheter att kontrollera personer och fordon. Sådana kontroller kräver i dag att man misstänker brott eller att en person inte har rätt att vistas i landet. 

Dessutom vill polisen att färjerederierna ska bli skyldiga att lämna över sina passagerarlistor, eftersom till exempel utländska stöldligor reser just med färjor till och från Sverige. Enligt Patrik Engström skulle de som bor i gränsområden som i Skåne inte märka av kontrollerna så mycket, om de infördes.

– Man skulle förmodligen se flera fordonsförarkontroller och fler kontroller i samband med färjeankomster från andra Schengenländer, men de skulle vara stickprovsvisa, säger Patrik Engström.  

Om regeringen väljer att gå vidare med förslaget blir det lagstiftningsarbetet som tar tid. Enligt Patrik Engström kan polisen sätta igång snabbt.

– När det handlar om kameror och tekniksystem kan det ta lite längre tid, men att hantera till exempel passagerarlistor från färjetrafik, det klarar vi av med några veckors förvarning.  

Regeringen uppger för Sveriges Radio att man ännu inte tagit ställning till polisens förslag, men att man återkommer i frågan före valet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista