Maria Schottenius är kulturskribent på DN.
Maria Schottenius är kulturskribent på DN. Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

För mycket väder i P1?

3:00 min

Är det för långa väderrapporteringar i Sveriges Radio? Dagens Nyheters kulturskribent Maria Schottenius kritiserar i P1 Morgon väderrapporteringen som sänds sex gånger varje dag.

Bottenviken, Norra Kvarken, Ålandshav, Skärgårdshavet och så vidare. 35 minuters väderrapportering i P1 stoppar upp och är tjatigt mässande, skriver Maria Schottenius på Dagens Nyheters Kultur. I P1 Morgon ifrågasätter hon om radiolyssnarna behöver veta i detalj vad vädret är i exempelvis Bottenhavet.

– Det är för många och är för långrandiga väderrapporteringar. Oftast är programmen bra och så kommer vädret igen och stoppar upp. Vem vill ha vindstyrkan i detalj och sjöfolk har väl egna appar att se det på, säger hon.

Enligt P1:s kanalchef Nina Glans så har väderrapporteringen cirka 100 000 lyssnare varje dag.

– Vädret sänds för våra lyssnare i P1 och vi har haft det i väldigt många år. Det är en slags tradition som många av våra lyssnare tycker om. Och sedan tror jag att svenskarna är genuint intresserade av hur vädret ska bli och det ger en trygghet, säger Nina Glans. 

Maria Schottenius tycker att rapporteringarna har en poetisk klang och har förståelse för traditionen men anser att det är för segt.

– Man kan väl ha vädret i nyhetssammanfattningarna bara, det tycker jag att man ska ändra på, säger hon.

Har Sveriges Radio någon uppfattning om hur många som tycker att vädret är långrandigt och trist?

– Det är lite svårt att veta. När vädret sänds så går radiolyssningen ner lite. Alla är ju inte intresserade av väderleksrapporter och får istället informationen på annat sätt. Men det är en stor grupp som är intresserade. Varje gång vi måste ställa in en väderleksrapport så får reaktioner. Vi har en grupp som är genuint intresserade och det knyter ihop landet på något sätt, säger kanalchef Nina Glans.  

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista