Tomas Hempel
Foto: Sören Vilks/Sveriges Radio

Radioreportern Thomas Hempel är död

12 min

Den mångårige radioreportern Thomas Hempel har gått ur tiden.

Han blev 76 år gammal.

Thomas Hempel arbetade på Sveriges Radio i över 30 år och var en av företagets allra skickligaste politiska reportrar.

Kerstin Brunnberg är före detta chef på Ekot och arbetade mycket ihop med honom.

– Jag minns honom varenda gång jag lyssnar på Ekot. Han har gjort stort avtryck på journalistiken och var sannolikt en av landets bästa intervjuare, säger hon.

Särskilt uppmärksammad blev han för programserien "Lördagsintervjun" som han gjorde tillsammans med Inger Arenander.

– När det gäller analysen av svensk inrikespolitik kan det fortfarande vara bland det mest relevanta som finns, säger Kerstin Brunnberg.

1988 tilldelades Thomas Hempel Stora journalistpriset tillsammans med Inger Arenander för deras partiledarutfrågningar inför riksdagsvalet.

Herman Melzer är tidigare reporter på Sveriges Radio och före detta kollega. Han minns en lektion i intervjuteknik från början av sin karriär.

– Han var enormt generös och hade en alldeles egen stil. När han skulle berätta hur man intervjuar så satte han upp stolarna på ett speciellt sätt så att man kom nära men inte påträngande. Sånt där var väldigt typiskt för Thomas, säger Herman Melzer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".