Sergio Mattarella
Sergio Mattarella Foto: Alessandro Di Meo

Övergångsregering väntas i Italien

0:54 min

En teknisk nödlösning för att lösa akuta problem, föreslår presidenten. Flera partier förordar snara nyval.

Italiens president Sergio Mattarella föreslår att en övergångsregering styrd av neutrala experter får styra landet fram till ett nyval.

Helst bör en sådan, ännu oidentifierad, regering verka fram till december, men om partierna inte ger den stöd kan ett nyval bli nödvändigt redan i juli, enligt presidenten.

Italien har stått utan regering sedan parlamentsvalet den 4:e mars, då dels antietablissemangsrörelsen Femstjärnorna, dels en allians ledd av högerpopulistiska Lega gick starkast framåt.

Efter presidentens utspel twittrade Femstjärnornas ledare Luigi di Maio att han saknar förtroende för idén och förordade nya val i sommar.

Under dagen satt presidenten i en tredje och sista omgång samtal med partierna för att försöka lösa den parlamentariska krisen.

Till akuta frågor som en teknokratregering skulle hantera hör EU-toppmöten, bland annat om migrationen och unionens budget, samt en svår arbetslöshet och kriminalitet.

– Det finns en chans att man kan komma till roten till det onda och ändå göra en del för Italiens bästa, säger Anders Bergman, historiker och Italienkännare, och nämner framgångar för tidigare teknokratregeringar 1995 och 2012.

Samtidigt menar han att den fortsatta osäkerheten kan gynna missnöjespartier som Femstjärnerörelsen och Lega.

Enligt Financial Times var en koalition mellan de båda nära, och Femstjärnerörelsen erbjöd sig att avstå premiärministerposten bara Lega skulle kapa banden till den premiärministern Silvio Berlusconi, men Lega nobbade anbudet.

Ett tredje alternativ som presidenten nämnde är att förhandlingarna – sannolikt parallellt med en övergångsregering – trots allt går i lås och att en regeringskoalition kan bildas utan nyval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".