Självmord vanligaste dödsorsaken bland unga män

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män. Av personer mellan 20 och 24 år, som tar sina liv, är fyra av fem män.

Pirjo Stråtes son Johan var 20 år när han tog sitt liv efter en vår av depression och motgångar.

– Jag tror han var i en förtvivlad situation, där man inte själv kunde se hur han skulle hitta tillbaka till livet, säger Pirjo Stråte.

Den senaste officiella statistiken i Sverige pekar på stigande självmordstal bland unga män under början av 2000-talet.

I åldern mellan 20 och 24 år tog 103 personer sitt liv 2002. Av dem var så många som fyra av fem män.

Det var samma stora skillnad mellan män och kvinnor förra året, enligt den allra senaste statistiken, som ännu inte är publicerad.

Fler unga män
Enligt självmordsforskare finns det flera orsaker till att det framför allt är unga män som tar sina liv.

De är mer drastiska i sina metoder och deras tonårskris kommer ofta senare än flickors. Arbetslöshet och samhällets krav på att vara lyckad och framgångsrik har också betydelse.

Vad det var som gjorde att Johan tog sitt liv vet inte hans mamma Pirjo. Han hade under våren haft svårt att sova, blev mer och mer apatisk och ville inte gå till skolan.

– Han bara låg i sängen och sa imorgon, mamma, imorgon. Jag orkar inte, mamma, säger Pirjo Stråte.

Pirjo fick kämpa för att få Johan till läkare. Först med att övertala honom och sedan i vårdkön för att få en tid. Till slut fick han träffa en läkare och fick antidepressiv medicin.

Medicinen kan efter några veckor öka depressionen och självmordsrisken.

Saknade ord
Om det var det som var det utlösande vet inte Pirjo eller om det var olika motgångar. Johans läkare blev sjukskriven och ställde in deras samtal. Han fick nej till en utbildning han gärna ville gå.

Men egentligen tror hon inte att han ville dö. Varken han eller någon annan ung man som tar sitt liv i förtvivlan.

– Han hade inga ord att tala om vad det var som hände. Barn mäter också hela tiden föräldrarnas ångesttak eller ångesttröskel. Om föräldrarna visar att de blir väldigt upprörda över vad barnen berättar slutar barnet att berätta. Därför måste vi föräldrar träna oss i att visa att vi kan ta emot barnens berättelser och att vi inte blir rädda och upprörda, säger Pirjo Stråte, mamma till Johan som blev 20 år.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista