USA drar sig ur kärnenergiavtalet – inför hårda sanktioner mot Iran

3:00 min

USA:s President Donald Trump meddelade under kvällen att USA drar sig ur kärnteknikavtalet med Iran och inför hårda sanktioner.

Omvärlden reagerade bestört.

– Avtalet som var tänkt att skydda världen mot kärnvapen har fört oss mot randen av ett kärnvapenkrig, sa Donald Trump under en 20 minuter lång presskonferens i Vita Huset.

Fernando Arias, Sveriges Radios korrespondent i New York, menar att Trumps kritik handlar om det som inte täcks upp i avtalet.

– Trump vill att man går mycket längre. Han anser att avtalet borde även reglera provskjutningar med ballistiska robotar och Irans inflytande i Mellanöstern, säger han. 

Trump meddelade att USA kommer att införa den “högsta graden” av sanktioner mot Iran, sanktioner som kan komma att sättas i verket inom ett halvår.

Exakt vilka sanktioner som införs är oklart, men det amerikanska finansdepartementet uppger, enligt Reuters, att företag som gör affärer med Iran får ett antal månader på sig att trappa ned.

USA:s ambassadör i Berlin uppmanade på Twitter tyska företag med affärer i Iran att "omgående avveckla verksamheten".

Irans president Hassan Rouhani har svarat att Iran avser att fortsätta följa avtalet, att USA:s besked är en historisk erfarenhet för Iran och att USA aldrig fullföljt sin del av avtalet.

Men Rouhani sade samtidigt i ett tv-sänt tal att Iran nu kan anrika mycket större mängder uran, redan inom några veckor.

Omvärlden reagerade huvudsakligen med bestörtning på beslutet. Storbritannien, Frankrike och Tyskland talade med en röst och sa att de starkt beklagade USA:s besked. De menade att icke-spridningsavtalet var i fara och att instabiliteten i regionen nu riskerar att öka kraftigt.

Länderna säger också att de tänker arbeta för att kärnenergiavtalet ska fortsätta att gälla och hoppades att USA inte ska motarbeta andra länder att fullfölja avtalet med Iran. I Europa har beskedet tagits emot med bestörtning, säger Sveriges Radios Brysselkorrespondent Jan Andersson. 

– EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini säger att avtalet fungerar. Det har också kommit ett gemensamt uttalande från ledare i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. De uppmanar till återhållsamhet men vill också ha ett klargörande från Trump om vad han tänker göra med de aktörer som samarbetar med Iran, säger Jan Andersson och syftar på Trumps uttalande där han sa att de som samarbetar med Iran kommer att "straffas".

Kärnenergiavtalet mellan Iran och FN:s permanenta medlemsländer samt Tyskland, ger bland annat atomenergiorganet IAEA rätt att kontrollera Irans urananrikning. I gengäld har sanktioner mot landet lättats. 

"Inga nya kontrakt tillåts" nu i den ekonomiska zon som sanktionerna omfattar, säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, och nämner 90 och 180 dagar som möjliga tidsfrister för nedtrappning av befintliga affärer.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uppgav i en intervju med Ekot att beskedet var oroväckande och att det inte bådar gott för regionen och världen.

– Det här är ett avtal som förhandlats fram under mer än tio års tid och som säkrar att Iran inte utvecklar kärnvapen de närmaste 15 åren.  Vi hoppas att Iran hanterar situationen och inte lämnar avtalet och att vi inom EU håller ihop, sade Wallström.