"Innebär oro och ökade spänningar"

3:06 min

USA:s beslut att dra sig ur kärnteknikavtalet med Iran riskerar att öka spänningarna i regionen, säger vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Det innebär oro och ökade spänningar. Vi har redan sett under kvällen hur man i Israel fruktar ett iranskt svar. Skyddsrum i norra Israel har öppnats och man befarar att Iran kommer att på något sätt slå till mot Israel, säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Israel och Saudiarabien är nöjda med att USA sagt upp avtalet, men deras kritik handlar egentligen inte om vad som funnits i avtalet, utan det som inte fanns i avtalet – det vill säga Irans konventionella vapen och att Iran blivit starkare i regionen på senare år. Det ser man med oro på i Saudiarabien, Israel och i USA.

Hur tas det här beskedet emot i Iran och regionen? 

– I Iran tas det emot med bestörtning, men samtidigt har man sagt att Iran stannar kvar i avtalet och hoppas att de andra fem länderna som också ingår i avtalet förutom USA också stannar, det har också Europa signalerat.

– Den stora frågan är hur USA:s sanktioner kommer påverka de europeiska företag och banker som fortsätter att investera i Iran, det är fortfarande oklart. Det gick inte Donald Trump in på i detalj, säger vår korrespondent Cecilia Uddén.

– Trumps tal var tufft och kompromisslöst och innebär att sanktioner återinförs och att USA hamnar på kollisionskurs med både Europa och länder i Mellanöstern.

Trump sade att USA kommer att införa den högsta graden av sanktioner. Vad kan vi vänta oss?

– Det är det vi inte riktigt vet. Och framförallt vet vi inte om europeiska företag i förlängningen blir bestraffade av USA för att de fortsätter ha handelsförbindelser med Iran. Det är oklart. Men än så länge säger Europa och Iran att de stannar kvar i avtalet även om USA drar sig ur, säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.