Den tidigare presidenten Barack Obama, president Donald Trump och Mitch McConnell
Den tidigare presidenten Barack Obama, president Donald Trump och Mitch McConnell Foto: Susan Walsh)/TT, Evan Vucci/TT, Alex Wong/TT

Trumps beslut om Iran-avtalet splittrar USA

2:29 min

President Trumps beslut att dra sig ur kärnteknikavtalet med Iran får stöd av flera republikanska politiker – men det får samtidigt kritik från USA:s tidigare president Obama, som kallar beslutet för ett stort misstag.

Världens blickar riktades mot Vita huset och president Donald Trump när han igår berättade om sitt beslut att lämna avtalet med Iran.

– Det står nu klart för mig att vi inte kan garantera ett kärnvapenfritt Iran med hjälp av det här ruttnande avtalet, sa han, det är i grunden ett bristfälligt avtal och om vi inte gör något så vet vi vad som kommer att hända.

De skäl Trump uppgav för att lämna avtalet handlar till stor del om saker som avtalet aldrig innehöll. Bland annat Irans ökade inflytande i närliggande länder, och Irans ballistiska robotprogram. De sakerna borde ha varit en del av överenskommelsen, enligt Trump.

Den amerikanska presidenten höll sig till sitt förberedda tal som också innehöll en kort bit om vad han nu vill ska hända.

– Vi kommer att arbeta med våra allierade för att hitta en omfattande och bestående lösning på det iranska kärnvapenhotet, sa han.

Trumps nytillsatte nationelle säkerhetsrådgivare, John Bolton, klargjorde efter presskonferensen att europeiska företag som bedriver handel med Iran har mellan tre och sex månader att avsluta den verksamheten för att inte riskera att drabbas av sanktioner.

Nyheten fick igår stöd av flera republikanska politiker, bland annat senatens majoritetsledare Mitch McConnel som uppmanade USAs europeiska allierade att samarbeta för att förhandla fram ett nytt avtal.

Kritikerna anser att den strategin kan vara riskabel och hävdar att utträdet kan få allvarliga konsekvenser. USAs förre president Barack Obama varnade i ett uttalande för att USA till slut kan hamna i situation där man tvingas välja mellan ett Iran med kärnvapen eller krig i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista