Svensk export befaras minska efter amerikanskt Iran-besked

1:22 min

För handeln med Iran var beskedet väldigt negativt, säger Victor Carstenius på Exportkreditnämnden.

– Anledningen är att de nya amerikanska sanktionerna kommer att avskräcka företag och framför allt banker ytterligare från att göra affärer med Iran, säger Victor Carstenius som är landanalytiker för Iran på Exportkreditnämnden.

Den svenska exporten till Iran uppgick förra året till drygt fyra miljarder kronor. Redan det är ganska lite om man ser tillbaka ett antal år i tiden, säger Victor Carstenius. Svenska företag har varit försiktiga på den iranska marknaden även efter att sanktionerna lättade mot Iran 2016.

Men nu befarar han att exporten kommer sjunka ned igen till de nivåer som gällde under den förra sanktionsperioden, mellan 2012 och 2015. Då låg den på mellan en och två miljarder årligen.

Reza Khelili Dylami är företagare och ordförande för Skandinavisk-iranska handelskammaren, och han befinner sig just nu i Iran. Och även om det är krångligt och svårt att göra affärer med Iran redan nu, så kommer det att bli ännu värre framöver säger han.

– Vi har över 280 företag som direkt jobbar med Iran, och vi har mer än 500 företag som jobbar indirekt med Iran. Så det kommer att drabba alla oss som jobbar från Sverige med Iran, säger Reza Khelili Dylami, ordförande för Skandinavisk-iranska handelskammaren.