Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Cecilia Uddén. Foto: Sveriges Radio.

Iran beskylls för raketattack mot israelisk militärbas på Golan

3:09 min

Spänningarna mellan Iran och Israel ökar. 
 
Israel säger att man i natt attackerat mål i Syrien som ett svar på att iranska styrkor skjutit raketer mot en israelisk militärbas.

Vår Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén finns på plats i Israel

– Det ser ut att vara en allvarlig upptrappning, precis det man varnade för när USA drog sig ur kärnteknikavtalet, säger Cecilia Uddén.

Kring midnatt lokal tid sköts omkring 20 projektiler, troligen raketer, av iranska styrkor mot en israelisk militärbas på Golanhöjderna - ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967.

Detta enligt en talesperson för den israeliska militären.

Israel bekräftar också att landets militär har angripit militära mål i Syrien - tiotals iranska militäranläggningar ska ha träffats.

Man förväntade sig en upptrappning på den syrisk-israeliska gränsen, eftersom Iran har militärposteringar i Syrien, och Israel redan tidigare attackerat vissa av dem, säger hon.

Enligt Israel är det första gången som Iran direkt avfyrat raketer mot landets militär.

Och Israel har nu under natten svarat med den största attacken sedan 1974 som genomförts av Israel mot Syrien.

Det handlar om iranska mål, vapendepåer, radarsystem och luftförsvar som Israel gått till attack mot i Syrien.

Israeliska raketer har träffat en syrisk radaranläggning, enligt den syriska statliga nyhetsbyrån Sana, som hänvisar till en källa inom militären.

Flera militära anläggningar har träffats, bland dem ett vapenlager, rapporterar Sana, enligt Reuters.

Enligt Sveriges Radios Cecilia Uddén är detta något som många fruktade när USA drog sig ur kärnteknik-avtalet med Iran, eftersom man menar att det var osäkerheten kring kärnteknikavtalets framtid som gjorde att det lade band på Iran i Syrien och förhindrade en upptrappning av konflikten mellan Iran och Israel.

 – Men när det inte längre finns ett kärnteknikavtal, så har Iran ingenting att förlora på att trappa upp konflikten med Israel, säger Cecilia Uddén.

Är det här en början på ett krig mellan Iran och Israel?

 – De flesta bedömare tror inte det. Det har ingen part intresse av i det här läget, säger Cecilia Uddén och fortsätter:

– Och den bedömning som israeliska militäranalytiker gör är att Iran inte vill ha ett krig med Israel idag, utan man vill först bygga upp sin vapenarsenal och göra sig mer redo för ett krig mot Israel och det är också därför som Israel går till attack mot specifika iranska mål i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".