Guatemala utvisar Sveriges ambassadör

3:03 min

Sveriges ambassadör Anders Kompass får 30 dagar på sig att lämna Guatemala.

Utspelet anses handla om hans starka stöd till antikorruptionsarbetet i landet.

Nu kallar svenska UD upp Guatemalas amabassadör.

"Mycket olyckligt", skriver Margot Wallström, S, i en kommentar till utvisningen.

Guatemalanska UD meddelade i morse att Anders Kompass lagt sig i landets interna angelägenheter och att svenska UD ombeds kalla hem honom.

Ambassadören har fått "30 dagar på sig att lämna Guatemala" uppger senare Johanna Westlund på UD:s presstjänst för Ekot.

– Jag tycker att det är rent skandalöst. Men jag är inte förvånad. Guatemalas regering har aktivt motverkat alla försök som görs för att reda ut korruption i landet, säger Maria Leissner, ambassadör i Guatemala 2000-2004. 

Margot Wallström lovar att under eftermiddagen tala med sin guatemalanska kollega och be om en förklaring för att därefter låta UD ta fram en handlingsplan i ärendet.

Enligt uppgifter till TT har Utrikesdepartementet beslutat att kalla upp Guatemalas ambassadör i Sverige. Syftet är att förklara sitt missnöje med beslutet om Anders Kompass.

Det är oklart när ambassadören ska besöka UD.
  
Sverige och den i Guatemala välkände diplomaten Anders Kompass är nyckelaktörer i att stötta landets oberoende kommission mot korruption och straffrihet – Cicig – vars arbete fick presidenten i landet avsatt 2015.

Cicig utreder nu bland annat den nuvarande presidenten och hans familj – men motarbetas av myndigheterna.

Liinu Diaz-Rämö, som arbetar för biståndsorganisationen Weeffect i Guatemala menar att regeringen i landet är pressad av mutgranskningarna.

– De som sitter i regeringsmakten i dag känner ju sig hotade. De känner ju den här rädslan av att det ska ske igen.

Hur mycket handlar det här om Anders Kompass som tidigare varit i blåsväder när han avslöjat sexövergrepp inom FN och hur mycket handlar det om Sverige som spelar stor roll i antikorruptionsarbetet?

– Jag tror att det är en blandning av båda. Anders Kompass är som person en väldigt erkänd aktör av det guatemalanska civilsamhället, många ser upp till honom och har en relation till honom.

– Men sen är ju Sverige en av de största bidragsgivarna till Cicig, säger Diaz-Rämö.
 
Anders Kompass är en prisbelönt diplomat som 2015 stängdes av inom FN sedan han larmat om FN-soldaters sexövergrepp mot barn men senare rentvåddes.

I Guatemala är han känd för att tidigare ha bidragit till att en polischef dömdes för att ha mördat fångar.
 
Guatemalas utrikesminister motiverade vid en pressträff enligt Reuters utvisningen av Kompass med att han ska ha kallat "hela det guatemalanska samhället korrupt".

Ekot har lyssnatett ljudklipp från det uppmärksammade uttalande som förmodligen avses, vid en ceremoni i januari när Sverige donerade 75 miljoner kronor till Cicig – knappt en tredjedel av budgeten på två år.

Där nämner ambassadören "ett korrupt samhälle" i ett längre resonemang om att problemets kärna är de offentliga institutionerna, snarare än någon korrupt kultur.

Anders Kompass själv hänvisar i ett mejlsvar till UD.

Den guatemalanska ambassaden i Stockholm uppger för Ekot att den inväntar instruktioner i ärendet.