Norrman gripen för terrorfinansiering

2:20 min

En norrman greps nyligen i Frankrike, misstänkt för terrorfinansiering. Den nu 40-årige mannen har jobbat för det franska cementföretaget Lafarge i Syrien.

Norrmannen har en bakgrund inom norsk säkerhetspolis. 2011, i början av inbördeskriget i Syrien, blev den arabisktalande mannen anställd som säkerhetschef vid den cementfabrik som Lafarge drev i norra Syrien.

Ekot har tidigare berättat att företagets ledning har medgett att man betalade mellanhänder för att hålla igång sin verksamhet i Syrien, trots kriget. I franska medier har det framgått att företaget har betalat en slags skatt till IS för att få fri passage för sina lastbilar.

I och med gripandet av norrmannen, som tidningen Le Monde rapporterar om, är det nu totalt åtta personer med koppling till Lafarge som anklagas av franska myndigheter för att ha finansierat terrorism.

Den 40-årige norrmannen har skrivit en bok om sina två år i krigets Syrien. I en intervju med norsk tv NRK 2016 berättade han bland annat om hur han var med om att betala lösensummor för att få loss kidnappade kollegor på Lafarge.

– När det gäller de grupper som kidnappade mina kollegor så var det "moderata, militanta grupper", sa mannen till NRK.

Men vi hade också indirekta relationer med ISIS, som senare blev IS, bland annat genom att vi måste köpa några råvaror som kom från stenbrott som de kontrollerade. Några gånger stoppade de leveranser till fabriken, och då hade vi mellanhänder som gick in och förhandlade med dem för att öppna vägarna.

Den tidigare säkerhetschefen för Lafarge medgav i NRK-intervjun att det kan verka galet att ge pengar till IS, men att det skedde innan IS hade blivit känt som terrororganisation. Men han är också självkritisk för att Lafarge stannade kvar så länge i det som blev IS-kontrollerat område.

Vi fortsatte lite för länge i tid, så vi blev nog lite för involverade med de grupper som opererade på marken.

Norrmannen lämnade Syrien 2013. Snart därefter tvingade IS Lafarge att stänga sin cementfabrik där.

När det gäller gripandet av 40-åringen bekräftar nu en presstalesperson på norska utrikesdepartementet för Ekot att en norsk medborgare har blivit anhållen i Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista