Valet 2018

Moderaterna föreslår språkskola för nyanlända barn

1:37 min

Moderaterna vill nu införa obligatorisk förskola för nyanlända barn mellan tre och fem år så de får bättre chans att lära sig svenska och på sikt lättare ta sig fram i det svenska samhället.

Partiledaren Ulf Kristersson presenterade förslaget i sitt tal inför partiets kommunpolitiker på Sverigemötet.

– Det skulle öka chansen för barnen att komma in i det svenska språket och samhället, sa Ulf Kristersson i sitt tal.

Moderaternas förslag innebär att barnen till nyanlända måste vara på förskolan 15 timmar i veckan för att lära sig svenska, då språket är avgörande för deras framtid i Sverige.

Enligt moderaterna så omfattar förslaget ungefär 19 000 barn och 2 500 av dem går i dag inte alls i förskolan. För att klara uppgiften ska förskolelärare också särskilt utbildas om nyanländas språkutveckling.

Liberalerna lade fram i princip samma förslag för några veckor sedan och moderaterna gör det alltså nu till sitt. Men frågan är om det inte rimligt att föräldrarna till en liten treåring ska få bestämma hur den ska tas om hand och inte staten.

– Det här är en avvägning man måste göra och det är därför man tidigare inte landat i obligatorium för de barn som behöver det mest. Men jag tycker att nu väger intresset över. Barns behov av att lära sig svenska väger över, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista