Flera döda i bombdåd mot kyrkor i Indonesien

1:13 min

Minst elva dödsoffer har krävts vid bombdåd mot tre kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien, enligt polisen. Över 30 personer har skadats.

Människor flyr i chock efter att ha sett hur en självmordsbombare utlöst sin sprängladdning utanför den katolska kyrkan Santa Maria i Surabaya. Folk hade samlats utanför kyrkan för att gå in på högmässan.
De tre terrordåden som riktade sig mot kyrkorna hände inom tio minuter och nu pågår dessutom undersökningar om en fjärde kyrka har utsatts.

Detta bara några dagar efter det att ett fängelse i utkanten av Jakarta var satt under attack och där upploppet slutade med gisslantagande och fem döda från den Indonesiska polisens specialstyrka. Det dådet sa sig IS ha utfört.

Polisen i Surabaya har nu beordrat att alla kyrkor ska hålla stängt idag samt att en stor matfestival som skulle ha ägt rum nu ställts in.

Indonesien är befolkningsmässigt världens största muslimska land men där man traditionellt utövat en moderat form av islam. Men de senaste åren har jihadismen i landet ökat kraftigt samtidigt som Saudiarabien öppnat allt fler madrasaskolor och moskéer där man lärt ut den mer hårdföra wahabismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista