Flera döda i våldsamma protester i Gaza

2:49 min

37 människor ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor hittills idag, enligt palestinska myndigheter. Omkring 900 uppges vara skadade.

Enligt den israeliska militären har eldgivning och tårgas varit nödvändigt för att försvara gränsen.

Tiotusentals palestinier har idag samlats längs Gazaremsan för att visa sitt missnöje mot att USA:s i eftermiddag inviger sin ambassad i Jerusalem.

Sveriges radios Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén befinner sig på gränsen mellan Gaza och Israel. Hon beskriver stämningen där som en blandning mellan en folkfest och ett våldsamt uppror.

– Jag står ett par hundra meter från gränsstängslet och människor fullkomligt väller in för att delta i protesten. Framför mig står försäljare som säljer majskolv och illgula glassar till kvinnor och barn. Lite längre bort vid stängslet står de våghalsiga unga männen och kastar bensinbomber och stenar, samtidigt som de försöker att tränga igenom stängslet, säger Cecilia Uddén.

Samtidigt har den israeliska regeringen placerat ut ett flertal divisioner med värnpliktiga längs gränsstaketet för att förhindra att palestinier lyckas forcera gränsen till Israel. Men trots det är många palestinier fast beslutna att ta sig till andra sidan, berättar Cecilia Uddén.  

– I Gaza är det många som nu fruktar ett våldsamt blodbad. Palestinier från Hamas är fast beslutna att tränga in i Israel, och Israel har svarat med att man kommer att skjuta de som försöker, säger Cecilia Uddén.  

Flytten av ambassaden kommer efter att USA:s president Donald Trumps erkännande av staden Jerusalem som Israels huvudstad. Ett kontroversiellt beslut som eldar på spänningarna mellan israeler och palestinier.

Omkring 800-gäster har bjudits in till invigningsceremonin som kommer att starta klockan 15:00 , svensk tid. Bland dem finns Ivanka Trump, hennes make Jared Kushner och USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Ett tusental poliser kommer att finnas utplacerade längs ambassadbyggnaden och i angränsande kvarter.

Protesterna väntas nå ett klimax i morgon, då palestinierna uppmärksammar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista