Katalonien har valt ny regionpresident

1:38 min

Drygt ett halvår efter att den tidigare regionregeringen avsattes, så röstade det katalanska parlamentet i dag ja till att Joaquim Torra blir ny regionpresident, efter den avsatte Carles Puigdemont, som är i exil i Tyskland.

Joaquim Torra lovade att bli en president för alla katalaner, att garantera välfärden för alla medborgare, i en nation med full rättsäkerhet för alla.

Joaquim Torra är utvald av Kataloniens tidaigre och avsatte ledare, Carles Puigdemont för att fortsätta arbetet för självständighet.

I dagens omröstning avstod det radikala partiet CUP, från att rösta. Tidigare har partiet flera gånger röstat nej till kandidater, därför blev Torra vald med bara en rösts marginal 66 för och 65 emot.

Katalonien har styrts ifrån Madrid sen Puigdemonts regering avsattes efter självständighetsförklaringen i slutet av oktober. Sen dess har självständighetsivrarnas velat återinsätta Carles Puigdemont som ledare, trots att han är i exil, och man har föreslagits politiker som är frihetsberövade – samtliga namn har dock blockerats av Madrid.

Joaquim eller "Quim" Torra är tidigare ordförande för kulturföreningen Omnium, en organisation som jobbar för självständighet utanför partipolitiken.

Spaniens premiärminister Rajoy har enligt tidningen El Pais tidigare sagt att han inte gillar det han hittills har sett av Torra. Men att Joaquim Torra kommer att bedömas efter sina handlingar.