USA har invigt sin ambassad i Jerusalem – fler än 50 palestinier döda

2:10 min

I Israel har USA nu officiellt invigt sin ambassad i Jerusalem. Samtidigt har minst 52 människor dödats av israelisk militär i Gaza, i samband med protester vid gränsen mot Israel. Det är den dödligaste dagen i Gaza sedan Gazakriget 2014.

Uppemot 40 000 människor hade samlats på olika platser i Gaza nära gränsen mot Israel. Demonstranter trotsade den israeliska arméns varningar och tog sig mot gränsstängslet där de eldade bildäck, kastade stenar och brandbomber och flög brandbombsbestyckade drakar över gränsen.

Israel svarade med tårgas och skarp ammunition. Över tusen människor skottskadades, fler än 50 dödades.

Mindre än tio mil därifrån, i Jerusalem, invigdes USA:s ambassad. USA:s Donald Trump höll ett förinspelat tal via videolänk, hans dotter Ivanka Trump talade på plats.

Men också utanför ambassaden hölls demonstrationer. Flera som med israeliska och palestinska flaggor protesterade mot ambassadsflytten greps av polis.

De flesta EU länder valde att inte närvara vid invigningen. Flytten och USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är känsligt. Staden är central i tre världsreligioner.

När staten Israel bildades lämnades Jerusalem utanför Israel som ett internationellt administrerat område, och som Israel då accepterade. Men efter det arabisk-Israeliska kriget ockuperade Israel västra Jerusalem medan Jordanien ockuperade östra. Israel utropade Jerusalem som sin huvudstad.

Palestinierna är ursinniga över president Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och menar att USA nu spelat ut sin roll som fredsmäklare.

Kritiker säger också att Trump gynnar israelerna på palestiniernas bekostnad.

Anhängare till ambassadsflytten menar dock att det är hög tid att någon vågar ta i den känsliga Jerusalemfrågan, bara på så sätt kan det på sikt bli fred.