Blodigaste dagen i Gaza på fyra år

3:21 min

Gårdagen blev den blodigaste dagen i Gaza på fyra år. Dödssiffran har stigit till 58.

2700 skadade, av dem har 1360 skottskador. Antalet döda är nu uppe i 58. Tre dagars palestinsk landsorg är utlyst.

Israels premiärmininster Netanyahu säger att Israel har agerat i självförsvar mot Hamas. Vår korrespondent är i Gaza.
 
Ambulanserna räckte inte till igår. Utanför Shifa-sjukhuset där förtvivlade anhöriga väntar på besked, ser jag en städare gå ut bakvägen med tre stora bylten turkosfärgade lakan - blöta och tunga av blod.

En mamma tackar gud att hennes 19-årige son lever.

– När jag fick samtalet trodde jag att det var ett dödsbud. Men kulan exploderade i hans ben, vi vet inte om det måste amputeras.

Vid gränsen mot Israel, den overkliga blandningen av folkfest och blodbad - picnickorgar, glass, shawerma, och finklädda barn - ett par hundra meter från den svarta röken av brinnande bildäck, bensinbomberna, killarna med slangbellor, och försöken att forcera gränsstängslet.

Palestinierna säger att de är obeväpnade och en konfliktvan journalist säger att det här är som om polisen i Europa skulle använda skarp ammunition mot en anarkistdemonstration - palestinierna här kastar sten, bensinbomber och bränner bildäck, vissa är maskerade.

Intill kaffevagnen ett par hundra meter från själva gränsstängslet, sitter tre mammor o väntar på sina söner.

Taghreed och Eitimad säger att i Gaza är vi ändå som levande döda, och våra ungdomar tycker inte att de har något att förlora när de kastar sina liv mot Israel:

Wafa säger att "vi kommer inte att få tillbaka vår mark utan blod".

Jag träffar tre småtjejer, Janna Sama och Siba, 8, 6 o 4 år, de äter illgul isglass och säger att de har lovat mamma att inte gå närmare stängslet än så här, säger de och vi är ungefär 600 meter från stängslet.

Men vi är inte rädda säger de också.

Deras pappa sitter kvar i bilen och tittar på oss och jag hinner tänka, hur kan han bara sitta där och släpa ut barnen i denna livsfara, jag går bort till honom och frågar är det inte farligt?

– Vi är vana vid F16 plan, det här är inte farligt säger han och ser sig om bland glassförsäljare, barn, majskolvar.

Och så upptäcker jag att pappan inte har några ben. En halv kropp sitter där i bilen på ett slags platta. han blev av med benen i kriget 2009.

– Ett F16-plan, säger han.