Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd.
Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd. Foto: TT.

"Akademiens vänner är oroade"

1:22 min

Akademien bör skaffa hjälp utifrån och måste omvärdera synen på sekretess- och jävsregler, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i ett uttalande.

Ekot har tagit del av en intern intervju som Nobelstiftelsen gjort med deras vd Lars Heikensten.

Det är Nobelstiftelsen som äger Nobelpriset, och enligt uppgift till Ekot är flera av stiftelsens internationella "vänner och samarbetspartner" oroade över senaste tidens utvecklingen i Svenska Akademien.

Syftet med intervjun, som är på engelska, är att ge dem svar på vad som händer.

I intervjun säger Lars Heikensten att akademin bör skaffa hjälp utifrån och måste omvärdera synen på sekretess- och jävsregler.

Han säger även att det faktum att det inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur i år inte påverkar de andra Nobelprisen. Och att man i Sverige, till skillnad från i omvärlden, gör en tydligare distinktion mellan Nobelpriset i litteratur och organ som delar ut det: Svenska Akademien.

Att grunden för krisen i akademin är sprungen ur me too-rörelsen är "allvarligt och bekymmersamt". Eftersom ett grundläggande värde i Nobelpriset är att avvisa all form av trakasserier och orättvis behandling, enligt Lars Heikensten.

Han hävdar också akademin "under en längre period" har varit en sluten institution, och att det är en faktor som grundlagt krisen.

Nu kommer Nobelstiftelsen att övervaka Svenska Akademiens arbete, och i slutändan är det omvärlden som kommer avgöra är Akademien har återfått sitt förtroende, enligt Heikensten.

Lars Heikensten är gäst i Ekots Lördagsintervju lördag den 26 maj 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista