Man ser ryggen på två kvinnliga poliser som blickar ut över ett folkhav.
Foto: Johan Nilsson/TT

Facken godkände kritiserad enkät

2:30 min

Den kritiserade arbetsmiljöundersökning som nyligen gjordes inom polisen,  utformades tillsammans med samtliga berörda fackförbund.

Anställda har kritiserat att enkätsvaren, där bland annat frågor som gällde de anställdas närmaste chef, skulle skickas av var och en direkt till chefen i fråga. Emma Cronberg är nationellt huvudskyddsombud för Polisförbundet.

– Ja, vi var ju med och godkände det. Vi såg det inte komma. Så jag får helt enkelt säga att vi missade det. Och vi måste verkligen fånga upp det, för den här undersökningen är ju jätteviktig för en förbättrad arbetsmiljö, säger Emma Cronberg.

Det var under april och maj i år som enkätundersökningen genomfördes. Samtliga anställda inom polisen fick då svara på frågor om närmaste chef, om arbetsplatsen och om arbetsklimatet.

Flera som Ekot pratat med säger att de valde att svara i enkäten att allt var bra på arbetsplatsen, eftersom svaren skulle skickas via mejl direkt till närmaste chef. Så här berättar nu ett skyddsombud i region Stockholm som vill vara anonym, vi har därför bytt ut hennes röst:

– Jag har fått många starka reaktioner på att den här enkäten skulle skickas direkt till chefen. Det har kommit jättetydliga signaler från anställda att det här känns väldigt olustigt.

Ekot kan nu berätta att metoden för hur arbetsmiljöundersökningen skulle genomföras alltså inte enbart togs fram av arbetsgivaren. De fyra fackförbunden som representerar anställda inom Polismyndigheten - det vill säga Saco, Seko Polis, ST och Polisförbundet - var samtliga med på ett möte med Nationella Skyddskommittén 7 december förra året.

Där diskuterades metoden och alla parter var överens. Det var så här man skulle göra undersökningen. Ingen reagerade då på att de anställda kunde komma att tänka efter hur de svarade innan enkäten skickades tillbaka till närmaste chef via mejl.

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud från Polisförbundet, menar att fackförbunden inte såg att det kunde komma att bli så här.

– Jag förstår reaktionen. För det är väldigt hämmande då, att man svarar artigt en och en till sin chef. Då kommer ju inte sanningen fram.

Hur tänker ni nu då, inför kommande år, när ni får höra om det här?

– Ja, vi måste ju ta upp det. Vi kör ju alltid en årlig revidering. Och vi får ju stämma av ännu mer lyhört inför nästa år, för en bättre form och metod för att undersöka arbetsmiljön, säger Emma Cronberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista