Stockholms stadshus
Stockholms stadshus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms tillväxt tappar fart

1:34 min

Tillväxten i Stockholm var under första kvartalet den svagaste på fem år. Det enligt Stockholms Handelskammare.

– Sett till det här kvartalet har vi nu tecken på att vi inte längre befinner oss i en högkonjunktur. Vi kan se att Stockholm har haft en väldigt stark tillväxt under lång tid. Men de nya siffrorna indikerar att vi har passerat konjunkturtoppen och att vi numera är nere på ett normalläge för näringslivet i Stockholm. Tillväxten är fortsatt god, men om vi tittar på det historiska genomsnittet så är det numera inte en starkare tillväxt än normalt, säger vd:n Andreas Hatzigeorgiou.

Tillväxten i Stockholm är nu den svagaste på fem år och därmed tillbaka på vad som kan kallas en normalnivå efter den högkonjunktur som präglat näringslivet i den för svensk ekonomi så viktiga huvudstadsregionen.

Det framgår av den så kallade Stockholmsbarometern som tas fram i samarbete med Konjunkturinstitutet och som bygger på svar från drygt 1 200 företag och nära 3 000 tillfrågade.

Databranschen har svår arbetskraftsbrist, handel med sällanköp - som vitvaror och möbler - låg första kvartalet, tio procent under vad som betecknas som normalt. Men samtidigt råder fortfarande högtryck inom vissa andra branscher säger Andreas Hatzigeorgiou.

– Livsmedelshandeln är rekordstark. Där är tillväxten nästan 20 procent starkare än normalt.

Vad är orsaken till det?

– Jag tror den försvagade tilltron till svensk ekonomi faktiskt kan gynna livsmedelshandeln. När det går nedåt i ekonomin kanske man drar in på sina restaurangbesök och det blir kanske lite mer attraktivt att gå till den lokala mataffären. Det kan vara en förklaring till att livsmedelshandeln går mycket starkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".