Patrik Sjöberg tittar in i kameran.
Foto: TT
Hästgården

Patrik Sjöberg: Förbundet måste agera nu

1:59 min

Idrottsprofilen Patrik Sjöberg är kritisk till att Riksidrottsförbundet först nu ser över de reglerna kring idrottsledare som begår sexuella övergrepp.

Idrottsledare som utsatt elever för sexuella övergrepp blir avstängda från idrotten under kortare tid än de som gör sig skyldiga till dopning och matchfixning. Patrik Sjöberg är kritisk.

– Det här med att ”se över” innebär att man tittar på det och då är det liksom 10 år fram i tiden. Barn är nu. Vi har inte tid att vänta utan vi måste agera nu.

– Vi måste få bort de här männen som förstör oskyldiga och försvarslösa barn. Om man då tycker att det är hemskare att vara dopad än att man utsätter barn för sexuella övergrepp då är vi i en hemsk värld, säger Patrik Sjöberg som själv berättat om att han blev utsatt i sin ungdom.

Riksidrottsförbundet ser nu över sina regler som säger att dopning och matchning bestraffas hårdare än sexualbrott mot barn inom idrotten.

Dopning och matchfixning kan nämligen leda till upp till tio års avstängning från en idrott, medan en idrottsledare som begår sexuella övergrepp inte kan få mer två års avstängning.

Redan i början av 90-talet framfördes kritik mot de här när en ridlärare, som dömts för sexuella övergrepp mot flera elever, kunde fortsätta vara verksam efter två år. 

Enligt riksidrottsnämnden var det första gången ett sexualbrottsfall togs upp i nämnden. Trots att det då framfördes hård kritik har reglerna ännu inte ändrats.

Denise var ett av de barn som ridläraren dömdes för att ha utsatt sexuellt på 90-talet. Hon är vuxen nu och jobbar som jurist.

– Det jag kan tycka som jurist är att man inte kan få näringsförbud eller att man inte får jobba med barn, att det finns bättre mekanismer för att se till att han inte kan fortsätta jobba med barn när han uppenbarligen inte klarar av att jobba med barn, säger hon.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill se att reglerna mot idrottsledare som begår sexuella övergrepp skärps. Men också att övergrepp och andra liknande brott särskiljs från idrottsliga förseelser.

Reglerna kommer att diskuteras på Riksidrottsförbundets årsstämma, nästa år. Det har då gått 25 år sen kritiken mot bestraffningssystemet först kom. 

– Det belyser väl att man borde sett det här problemet tidigare. Men jag kan inte göra annat än konstatera att jag har en enig idrottsrörelse bakom mig som vill skilja mellan disciplinära förseelser från den här typen av moraliskt, etiska och kriminella frågor, säger Björn Eriksson.

Denise heter egentligen något annat.
 

Har du egna upplevelser att dela med dig av? Skriv till oss på hastgarden@sverigesradio.se

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista