Rickard Nordin, energipolitisk talesperson i Centerpartiet
Centerpartiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020. Rickard Nordin, energipolitisk talesperson i Centerpartiet Foto: Berit Roald/TT, Pontus Lundahl/TT

C vill förbjuda plastbestick

0:11 min

Centerpartiet vill ta krafttag mot nedskräpningen och användandet av engångsartiklar av plast. Partiet vill förbjuda bland annat plastbestick och sugrör av plast.

– Vi ser det här som ett enormt problem. Det finns 150 miljarder ton plast i haven, en miljon fåglar som dör, hundratusen vattenlevande däggdjur. Det är en enorm kostnad för samhället och dessutom ser det fult ut, säger partiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin till TV4.

Partiet vill att engångsartiklar som sugrör, bestick, glas och snabbmatsbehållare ska fasas ut till 2020 och ersättas av produkter i exempelvis papper och trä. C menar att den initiala högre kostnaden skulle gynna samhället i längden:

– Nedskräpningen i samhället kostar väldigt mycket pengar varje år, så det här skulle bli en vinst för samhället, säger Nordin till TV4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".