Svenska kungafamiljen utanför Sollidens slott på Öland.
Svenska kungafamiljen utanför Sollidens slott på Öland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sex partier: Anslaget till kungahuset bör ses över

2:41 min

Sex riksdagspartier har enats om att tillsätta en parlamentarisk utredning som bland annat får i uppdrag att se över anslaget till kungahuset, detta då kungafamiljen växer i snabb takt.

Kung Carl Gustaf och Silvia har nu sju barnbarn, och den parlamentariska utredningen ska se över vilka i kungafamiljen som ska som arbeta att företräda kungahuset och Sverige, och avlönas av skattemedel.

– Vi tror att det är viktigt för kungahusets långsiktiga legitimitet och förtroende att man inte i en framtid ser en på sikt stor och obegränsad grupp personer av kunglig börd som förväntas utföra officiella uppdrag och finansiera sin verksamhet med riksdagens anslag, säger Andreas Norlén (M) som är ordförande i konstitutionsutskottets ordförande.

Överenskommelsen mellan Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna formulerades av partiets representanter i konstitutionsutskottet i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

En av frågorna handlar alltså om hur många av kungahusets allt fler medlemmar som ska ha officiell status. Partierna skriver att det svenska kungahuset nu består av 15 personer, varav elva har arvsrätt till tronen. Och att man i nästa generation kan förvänta sig ännu fler arvsberättigade personer. Men det här ska inte ses som att kungafamiljen bestraffas för sin stora tillökning, menar Andreas Norlén (M).

– Nej absolut inte, det är mycket glädjande förstås att kungahuset är stort och livskraftigt. Jag tror att det är ett av de största kungahusen som Sverige haft genom historien och det ser jag som enbart positivt, säger han.

Björn von Sydow (S) är vice ordförande i konstitutionsutskottet.

– Hovet är en härligt stor familj. Det är bra, men alla kan inte göra de ceremoniella skyldigheter som framförallt kungen och drottningen har. Det bör vara en begränsning, där några ska ha den skyldigheten och ha ersättning från staten, och några ska göra som oss andra medborgare. Utbilda sig och skaffa sig ett bra jobb, säger han.

Och från kungahusets sida har man inga invändningar mot utredningen.

– Att stärka och skapa tydliga ramar för vårt statsskick, vilket innebär vår monarki, det är något som är bra för Sverige, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har inte deltagit i församtalen, som förts av representanter i riksdagens konstitutionsutskott.

Vänsterpartiet vill lägga ner kungahuset, vilket kan vara förklaringen att partiet hållits utanför samtalen, säger Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiets representant i Konstitutionsutskottet.

– De har som ambition att försöka göra kungahuset och monarkin starkare, och det kan vara ett skäl att de inte bjudit in oss, säger Sydow Mölleby, som är förvånad att de inte bjudits in.

Men både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer att inkluderas i den kommande utredning, om de vill medverka, säger Björn Von Sydow.

Även antalet flaggdagar och systemet med ordnar och medaljer ses över, skriver partierna i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Senast som systemet med kungliga utmärkelser reformerades var på 70-talet, då man tog bort möjligheten att ge ordnar till svenska medborgare.

– Då blir det en märklighet att Sveriges kanske finaste utmärkelser, ordnarna, är förbehållna utländska medborgare. Jag känner inte till något annat land som särbehandlar sina egna medborgare på det sättet, säger Andreas Norlén (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista