Nextjet går i konkurs – ställer in alla flygningar

2:21 min

Flygbolaget Nextjet AB och Nextjet Sverige AB ansöker om konkurs, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Från och med klockan 13.00 i dag har samtliga flygningar med Nextjet ställts in.

"Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid", kommenterar VD Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

Enligt bolaget går det inte längre att boka några biljetter och uppmanar sina passagerare att avstå från att ta sig till någon av Nextjets avreseflygplats. Den som har bokat en resa via flygbolaget rekommenderas att ta kontakt med resebyrå eller kortutgivare för vidare information.

Nextjet är Sveriges största regionala flygbolag, med Stockholm-Arlanda som huvudflygplats. Linjenätet inkluderar 21 orter, de flesta i Sverige, men även i Danmark, Finland och Norge.

Arvidsjaur är en av de orter som Nextjet trafikerat.

– Det här är förödande för oss, säger kommunalrådet Lotta Åman (S) kort efter att hon nåtts av konkursbeskedet.

Hon syftar på att såväl Arvidsjaur som dess grannkommuner är helt beroende av ett fungerande flyg.

– Vi har ju en växande biltestindustri och en växande turistnäring. Vi har ju också medborgare som vill flyga härifrån, i stället för att åka till Skellefteå och Luleå och ta flyget därifrån. Så flygplatsen är navet i regionen.

Jönköping Airport är en av de flygplatser som drabbas.

– Det påverkas oss mycket. Nexttjet har stått för avgångarna till Arlanda med 23 gånger i veckan så förlusten blir kännbar. Det är olyckligt, mycket olyckligt, säger Ronny Forsberg, vd Jönköping Airport.

Ralf Lundberg, flygplatschef för Arvidsjaurs flygplats, konstaterar att det funnits farhågor om en konkurs, med tanke på de skulder Nextjet har till de kommunala flygplatserna. I Arvidsjaurs fall handlar det om 1,6 miljoner kronor.

– Vi förstod ju att något måste hända, säger han.

Hans närmaste uppgift blir att lösa situationen för redan inbokade flygresenärer.

– Vi försöker åtminstone lösa situationen för dem som är inbokade i dag, säger Ralf Lundberg.

De som köpt flygbiljett på kreditkort kan vända sig till sin bank för att göra en så kalla kortretur, säger Gustav Sandgren, på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument.

– Tyvärr kan det dock bli krångligt att få tillbaka pengarna.

En kortretur är endast möjlig om köpet gjorts på kreditkort. Om man betalat med vanligt betalkort, eller på något annat sätt, kan man istället försöka kolla på sin hemförsäkring.

– Vissa hemförsäkringar har skydd mot konkurser men långt ifrån alla, säger Gustav Sandgren.

I vissa fall kan man ju också ha köpt en separat försäkring när man köpte flygresan som kanske gäller nu.

Om man inte kan få tillbaka sina pengar på något av dessa sätt kan man vända sig till konkursförvaltaren när en sådan utses och kräva pengar ur konkursboet. Det kan dock ta flera år.

– Sen är det också så att konsumentfodringar tyvärr brukar hamna ganska långt ner på prioriteringslistan, säger Gustav Sandgren.