En kvinna målar en flagga på en annan kvinnas kind.
Foto: TT

Flera döda i protester mot president Ortega

1:37 min

I Nicaragua dog igår ytterligare en person och ett 40-tal skadades i samband med protester mot president Daniel Ortega.

Demonstrationerna, som leds av studenter, inleddes för en knapp månad sen och har resulterat i minst 48 döda. Katolska kyrkan kallat till en försoningsdialog senare idag.

Det var dramatiskt i staden Matagalpa i går kväll. Unga killar och tjejer flyr undan tårgasröken bärandes på blödande personer som skadats i skottlossningen. Samtidigt hölls en stor fredlig manifestation i huvudstaden Managua.

Demonstrationerna mot president Daniel Ortega har nu pågått runtom i Nicaragua i snart en månad. Medierna pratar om 48 döda, men oberoende organisationer säger att det kan vara över 60. Regeringen har inte velat bekräfta vare sig döda, skadade eller häktade – men runt 500 personer ska ha gripits i samband med protesterna.

De demonstrerande studenterna hävdar att säkerhetsstyrkorna använder sig av skarp ammunition och tar hjälp av beväpnade miliser för att slå ner protesterna. Polisen däremot hävdar att demonstranterna kastar molotovcocktails och brinnande föremål.

Studenterna kräver rättvisa för de som dödats i protesterna, och vill att president Daniel Ortega avgår omedelbart. Mer modererade krafter föreslår ett nyval där varken Ortega eller hans fru, vicepresidenten Rosario Murillo, tillåts ställa upp.

Det ordinarie valet hålls först 2021, och det är otroligt att Ortega klarar att sitta kvar länge till om protestvågen håller i sig. Studenterna har stöd av de privata företagen, kyrkan och stora delar av det civila samhället. Katolska kyrkan har uppmanat Ortega att gå med på en försoningsdialog. De första samtalen ska hållas senare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista