Terrormisstänkt kopplad till IS-sympatisörer

2:15 min

Under Valborg greps tre män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Ekot har kartlagt de tre nu häktade männen och kan nu avslöja ytterligare kopplingar till terrorgruppen IS.

Det handlar alltså om tre män i 30- till 45-årsåldern som nu är häktade, misstänkta för bland annat förberedelse till terrorbrott i Stockholm och jämtländska Strömsund. Det är fortfarande oklart vad männen ska ha gjort.

Tidigare har vi kunnat berätta att en av de tre männen, en 45-åring från Uzbekistan, använder sig av terrorgruppen Islamiska statens flagga som profilbild på den krypterade chattappen Telegram.

Ytterligare en av männen, en 38-åring från Kirgizistan, använder flera olika identiteter både på internet och i verkligheten.

Ekot har nu identifierat hans olika alias på sociala medier, där han är vän med flera extremistiska konton som delar våldsbejakande innehåll. Det handlar till exempel om bilder på vapen, dödade människor, Islamiska statens flagga och länkar till rörelsens aktiviteter utomlands.

Vi kan genom bilder se att åtminstone en av dessa kontakter troligtvis befinner sig i Sverige, eller åtminstone gjort det tidigare. 

– Det är ganska tydligt att de här personerna har djupa sympatier för IS, det råder ingen tvekan om det. Det här är våldsromantik och djupa sympatier med IS, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Ekot har även tagit del av 38-åringens privata chattkonversationer. Där skriver han bland annat att han har en nära relation till den också häktade 45-åringen från Uzbekistan. Men varken åklagare eller männens advokater vill kommentera våra uppgifter, och Säkerhetspolisen är fortsatt mycket förtegen.

Flera experter Ekot talat med är överens om att 38-åringens nätverk på sociala medier tydligt visar på extremism kopplat till just Islamiska staten. 

– Det säger mycket om att förstå den här personens kontaktnätverk och ideologiska bubbla som han förmodligen befinner sig i, säger Michael Krona, medieforskare och expert på IS-kommunikation vid Malmö universitet.