Delad bild: Barn som bygger med lego, tomma byggnadsställningar på en byggarbetsplats.
Fram till 2021 planeras byggen av ungefär 1100 nya skolor och förskolor. Foto: Christine Olsson/TT, Fredrik Sandberg/TT.

Förskolebyggen kan stoppas av brist på arbetskraft

2:13 min

Rekordmånga nya skolor och förskolor planeras de kommande åren, över tusen nybyggen. Men byggkonjunkturen kan innebära grus i maskineriet för kommunernas planer och nybyggen hotas av brist på arbetskraft inom byggsektorn.

– Vi noterade att siffran innebär att det är tio procent av det tidigare beståndet som ska byggas på inom tre år, och det är klart att det innebär en enorm uppgång på kort tid. Under en lång tid har våra byggföretag rapporterat om betydande rekryteringsproblem, vi har väldigt svårt att hitta kompetent arbetskraft just nu, det säger Johan Deremar, prognoschef på Sveriges Byggindustrier.

Enligt de investeringsplaner som 205 kommuner redovisat för organisationen Sveriges kommuner och landsting, så planeras det byggen av ungefär 1100 skolor och förskolor fram till år 2021, det motsvarar tio  procent av de som redan finns, en väldigt hög siffra alltså.

Det handlar både om att ersätta gamla skolor och förskolor, men också om en utökning av verksamheten, eftersom antalet barn ökar.

Det är högkonjunktur i byggbranschen, även om Sveriges Byggindustrier i sin senaste prognos från mars i år skrev att den går mot sitt slut, och då eftersom bostadsbyggandet minskar. Just det senare kan kanske vara en möjlighet då för kommunerna.

– Det lilla ljuset kan man då se i att när bostadsbyggandet faller så kan ju bygget av offentliga lokaler ta den arbetskraften då, men det är ju fortsatt svårt att få tag i, och kommer vara svårt att få tag på företag som kan ge anbud nu när det är högkonjunktur, säger Johan Deremar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista