Barn utövar kampsport.
Foto: Fredrik Persson/TT (Arkiv)
Hästgården

Utnyttjade elev sexuellt – godtas som tränare redan efter två år

2:42 min

En kampsporttränare som dömdes i hovrätten förra året för att ha utnyttjat en elev sexuellt kommer att kunna fortsätta som tränare redan nästa år. Det här är resultatet av att Riksidrottsnämnden bara kan stänga av en tränare som begår sexövergrepp under max två år.

Hade tränaren gjort sig skyldig till dopning eller matchfixning hade han däremot kunnat bli avstängd i 10 år. 

– Är man dömd för sexualbrott mot barn, oavsett vart det skett, så ser jag att det är föga troligt att den personen kan anses vara lämplig att jobba med barn i en idrottsförening, säger Malin Andersson som är chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet.

Hur ser riskerna ut att han blir tränare igen inom idrotten?

– Ja risken är såklart överhängande.

För två år sedan avslöjade Ekot att en tränare i kampsport fick fortsätta att träna barn samtidigt som han stod åtalad för sexualbrott mot elever. Avslöjandet ledde till att han blev avstängd från idrotten. Han dömdes förra året i Svea Hovrätt för sexuellt utnyttjande av en 14-årig elev.

Men eftersom maxgränsen bara är två års avstängning från en idrott när det gäller sexuella övergrepp tar hans avstängningstid slut nästa år. Då kan han fortsätta träna barn.

Riksidrottsförbundet har nu börjat se över om även sexualbrott ska kunna leda till längre avstängningstider, som det kan för dopning och matchfixning, där avstängningstiden är upp till 10 år.

Men den här förändringen hade kunnat göras för länge sedan. Redan i början av 90-talet uppmärksammades problemet, när en ridlärare som dömts för att ha utnyttjat flera barn sexuellt på sin hästgård, kunde fortsätta att vara verksam när han kom ut ur fängelset. 

Höjdhopparen Patrik Sjöberg, som själv berättat om att han blev utsatt i sin ungdom, är kritisk till att Riksidrottsförbundet agerar så långsamt för att förändra reglerna.

– Alla säger att man ska se över de här reglerna som finns. Man har varit ovillig från Riksidrottsförbundets håll att överhuvudtaget lyssna på den enorma kritiken som finns.

Vad tänker du om att man ändå vill se över de här reglerna och höja straffen för sexualbrott?

– "Se över", det hör man hela tiden och det innebär ju att man tittar på det, då är det tio år fram i tiden. Vi har inte tid att vänta på framtiden utan vi måste agera nu och vi måste få bort de här männen som förstör helt oskyldiga och försvarslösa barn.

Har du egna upplevelser att dela med dig av? Skriv till oss på hastgarden@sverigesradio.se

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista