Domstol mejlade fel – kan tvingas lämna Sverige

1:58 min

Domstolen skickade ett mejl till fel adress. För Eshaq Azimi, byggnadsarbetare från Afghanistan, kan följden bli att han måste lämna livet i Sverige med jobb och bostad.

Eshaq Azimi sökte asyl i Sverige. Migrationsöverdomstolen skickade ett beslut om avslag till en mejladress som inte finns.

Därför hann Eshaq Azimi inte begära arbetstillstånd i tid och därför måste han troligen lämna Sverige.

– Beslutet kan inte ändras, säger Peder Liljeqvist, lagman på Migrationsöverdomstolen i Stockholm. Man knappar in fel mejladress och det sker misstag. I det här fallet upptäcktes det lite för sent.

– Vi har meddelat vårt beslut och det går inte att göra någonting åt det. Vi är också sista instans, säger Peder Liljeqvist.

Eshaq Azimi jobbar som betongarbetare på ett bygge i Huddinge. Nu väntar han på att tvingas lämna den tillvaro med jobb och bostad som han har byggt upp i Sverige.

– Det är oprofessionellt att de gör så här. Jag försöker att ta mig fram i samhället och försörja mig själv. Jag känner mig besviken, säger Eshaq Azimi.

Enligt Arbetsförmedlingen är betongarbetare ett av de verkliga bristyrkena i dag och på fem års sikt. Något som Eshaq Azimis arbetsgivare, Jens Hoffman, bekräftar.

– Vi skulle med lätthet kunna anställa tio till femton betongare i morgon. Det är alltså en väldigt stor brist. Och vi har mycket jobb, säger Jens Hoffman.

Eshaq Azimi kom till Sverige 2015. Han begärde asyl men fick slutligen nej från Migrationsöverdomstolen, efter en utdragen process.

Men det fanns en annan väg: Eftersom han hade jobb kunde han söka arbetstillstånd.

Men det måste han göra inom två veckor från det att han hade fått nej på sin asylansökan.

Den tidsfristen missade Eshaq Azimi.

Orsaken var att en person på Migrationsöverdomstolen skickade mejlet med beskedet om avslaget till fel adress.

Så Eshaq Azimi visste inte att han hade fått avslag och kunde därför inte söka om arbetstillstånd inom den utsatta tiden.

Men Eshaq Azimis offentliga biträde, Amir Amdouni, hoppas att det trots allt ska finnas en öppning.

Han tycker att det finns synnerliga skäl som gör att en ny vända via Migrationsdomstolen och Migrationsverket bör resultera i ett arbetstillstånd för Eshaq Azimi.

Han tycker att det finns synnerliga skäl som gör att en ny vända via Migrationsdomstolen och Migrationsverket bör resultera i ett arbetstillstånd för Eshaq Azimi.

– Något annat vore helt befängt.

Högsta instansen i Sverige erkänner att "vi har gjort ett fel" och det är just på grund av det felet som han inte har kunnat ansöka om ett arbetstillstånd.

Eshaq Azimi på bygget i Huddinge håller tummarna.

– Det är en person som gör fel och så är det jag som förlorar mitt liv här, säger Eshaq Azimi.