Kim Jong-Un och Donald Trump
Kim Jong-Un och Donald Trump. Foto: TT och Saul Loeb/TT.

USA hoppas fortfarande på möte med Nordkorea

"Fortsätter vår planering inför mötet"
1:26 min

I USA försöker man nu förstå vad det var som hände och huruvida det kommer att bli ett möte i juni mellan Kim Jong-un och president Donald Trump. Enligt Vita huset hoppas man fortfarande på att mötet blir av.

– Vi är fortfarande hoppfulla och fortsätter vår planering inför mötet som tidigare, det sade i dag Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.

Samtidigt konstaterade hon att man förbereder sig på tuffa förhandlingar och har också beredskap för att det kanske inte blir något möte alls och att man i så fall kommer fortsätta maximal press på landet exempelvis med hjälp av sanktioner.

Analytiker noterar att Pyonyang särskilt verkar reta sig på Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton som jämfört Nordkorea med Libyen. Ett land som tidigare gett upp sina försök att skaffa kärnvapen vid en internationell uppgörelse.

Att Libyens diktator Khadaffi senare störtades och dödades gör liknelsen uppenbart mindre lockande för den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un.

Att förberedelserna inför junimötet gått så smidigt hittills har kanske invaggat Vita huset i alltför mycket trygghet om att allt var klart, menar Trumps kritiker som tycker att han skött kontakten med Nordkorea naivt.

Andra menar att det inte är konstigt med fnurror på tråden med tanke på hur långt länderna stod från varandra för bara ett halvår sen och gissar att det mest rör sig om förhandlingstaktik från Kim Jong-Uns sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".