Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll under onsdagen ett linjetal om EU och asylpolitiken.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll under onsdagen ett linjetal om EU och om asylpolitiken. Foto: TT

Moderatledaren tror inte på asyluppgörelse i EU

1:38 min

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll under onsdagen ett linjetal om EU. Han är pessimistisk när det gäller möjligheterna för EU att komma överens om en gemensam asylpolitik.

Moderaternas partiledare framträdde på ett möte på EU-kommissionen i Stockholm och pratade då om asylpolitiken.

– Jag tror att vi ska ha realistiska förhoppningar. Jag tror inte att vi står inför ett stort genombrott, säger Ulf Kristersson.

Han tonar alltså ned förväntningarna inför EU:s toppmöte i juni då en överenskommelse om den gemensamma asylpolitiken ska vara klar.

Syftet är EU-länderna ska ta ett gemensamt ansvar för de asylsökande som tar sig till Europa. Detta för att förhindra en upprepning av det som skedde under flyktingkrisen 2015 då bara ett fåtal länder som Tyskland och Sverige tog emot flest flyktingar.

Den svenska regeringen räknar däremot med en uppgörelse om asylpolitiken. Regeringen vill också att EU ska fatta beslut med kvalificerad majoritet, och alltså köra över motsträviga länder som Ungern och Polen.

Men det vill inte Ulf Kristersson.

– Jag tror att man ska vara varsam med att köra över länder i svåra frågor, jag tror inte att det lägger någon bra grund för samarbetet.

Kristersson varnar också för att sätta alltför stort hopp till EU. Han tror att Sverige måste klara sig på egen hand.

– Svensk migrationspolitik kan inte bara stå och vänta på att EU ska lösa nånting åt oss.

– Vill vi ha en hållbar migrationspolitik för att vi har så stora integrationsutmaningar i Sverige, då måste vi själva fatta beslut om det och inte bara hoppas att EU mirakulöst vid ett junimöte kommer att lösa de här frågorna åt oss, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".