italien
Lega-ledaren Matteo Salvini och italienske presidenten Sergio Mattarella. Foto: Giuseppe Lami/AP/TT, ANDREAS SOLARO/AFP/TT

Efter hot om teknisk regering – ska enas med kontrakt

1:59 min

Under hotet om att Italien skulle få en teknisk regering fram till ett nyval, pågår nu ett intensivt arbete mellan anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga La Lega – för att enas om regeringssamarbete.

Ett utkast till ett kontrakt mellan partierna, har publicerats i en italiensk tidning, och Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio är positiv till att man ska lyckas med kontraktet.

– Om vi lyckas enas om det här kontraktet så är det en bomb, men i positiv bemärkelse, sade Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio i en film på Facebook.

I ett tidigt utkast av kontraktet som publicerades av italienska Huffington Post, stod det att man önskar utträda ur Eurosamarbetet, men det ska nu vara borttaget.

Partierna vill skriva av en skuld på 250 miljarder euro till EU, slopa sanktionerna mot Ryssland och skapa ett extra utskott vid sidan av regeringen – för att samarbetspartierna ska kunna reglera problem som uppstår, men också fatta nya beslut. En skrivning som oroar om det innebär en grupp som kan stå över regeringen.

Inga namn har nämnts, men när det gäller premiärministerposten tycks det inte bli någon av partiledarna varken Di Maio eller Salvini, utan ett tredje namn.

Reaktionerna från oppositionen och från EU-håll har varit hårda, och Milanobörsen har fallit

Från EU har man varnat Italien för att inte respektera stabilitetspakten, vilket får de italienska EU-skeptiska partierna att koka. I en video säger La Legas ledare Matteo Salvini att "ju mer de hotar oss desto mer motiverad blir jag att gå vidare med den här utmaningen."

Parterna hoppas kunna slutföra arbetet, sen ska partimedlemmarna säga vad de anser. Senast på måndag bör man möta president Mattarella för att se om han är beredd att ge grönt ljus för samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".