Hand stryker häst över ryggen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT (arkiv)
Hästgården

Lät barnen sova över hos dömde ridläraren

2:31 min

Flera föräldrar till de ridelever som säger att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp på en ridskola utanför Stockholm, kände till att ridläraren var dömd för sexuella övergrepp tidigare. Ändå lät de sina barn bo över på gården.

Mamman till en av eleverna berättar om sina känslor när hon nyligen fick veta att hennes dotter blivit utsatt sexuellt av ridläraren från det att hon var 13 år gammal.

– Det är jättejobbigt att få veta det. Jag är bara jätteledsen att det inte kommit fram tidigare. Det är svårt, säger Evelins mamma Henrietta.

Henriettas dotter klandrar henne dock inte utifrån hur situationen såg ut då.

– Så som det var då så finns det inget som gör att jag tänker att du borde ha fattat eller du borde ha sett, säger Evelin.

Men är du arg eller besviken, på till exempel din mamma?

– Det har jag nog varit. Men jag tror att det med åren vändes in mot mig själv istället, säger Evelin.

I början av 90-talet dömdes en ridlärare för sexuella övergrepp mot flera elever. Han blev avstängd från all ridsport under två år, men kunde sedan fortsätta vara verksam.

Ridläraren har alltid hävdat att han är oskyldigt dömd. Många av ridelevernas föräldrar har trott på mannen. När han hamnade i fängelse gick flera familjer in med pengar för att rädda ridskolan.

Den hästgård han har fortsatt att driva har fram till de senaste åren fått vara medlem i flera ridförbund, trots att man där känt till domen mot ridläraren.

Nu berättar tio tidigare elever att de utsatts för sexuella ofredanden och i flera fall grova sexuella övergrepp efter att ridläraren dömdes. Övergreppen ska ha skett under många år. Det senaste 2013, mer än 20 år efter domen.

Flera av föräldrarna, som kände till att ridläraren var dömd sedan tidigare, lät ändå sina barn bo över på gården.

– Jag känner mig nästan korkad så här i efterhand. Men man var så indoktrinerad på att det här har inte hänt. Ja, det känns fördjävligt om jag ska vara uppriktig, säger Henrietta. 

Flera elever berättar också om att de utnyttjades i hårt arbete på gården, även nattetid, och hur de blev förnedrade – kallade ”värdelösa” och ”horor” – och tvingades till farliga ridningar.  

Lise är ytterligare en av dem som säger att hon utsatts av ridläraren efter domen, både sexuellt och psykiskt.

– Ja men det var precis de orden. ”Du är ingen”. ”Skulle du dö skulle ingen bry sig”. Vi började bedöva oss med starkare spritsorter när vi skulle rida och visste att han var på dåligt humör. Då försökte vi bedöva oss, och tyvärr fungerade det ganska bra. 

Har du egna upplevelser att dela med dig av? Skriv till oss: hastgarden@sverigesradio.se  

En annan elev berättar om hur hon utsatts för grova sexuella övergrepp som ska ha pågått under flera års tid. I hennes fall började det när hon var 13. 

– Det var inte så enkelt att gå därifrån. Han var som en fadersfigur och han hade all makt.  

– Man ville säga emot. Hela kroppen skriker emot. Det är ju ens pappa nästan som man säger, i den åldern. Han lockade också mycket med att du kommer få rida på den här jättebra hästen och så, och då blir det ännu mer att man accepterar. Man ville inte, men man vågade inte säga nej.

Dina föräldrar, visste de om den här domen?

– Ja, den visste de om. Och de frågade ju väldigt mycket. Och hon frågade ”har han varit på dig?” Och jag svarade ju såklart nej. Hon trodde att jag skulle berätta, vilket jag inte gjorde. Jag ljög ju och sa att det inte hade hänt något.
 

Evelin, Henrietta och Lise heter egentligen något annat. Ridläraren vill inte bli intervjuad, men säger att han är oskyldig till alla anklagelser.

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista