Två kvinnor på en parkbänk.
Systrarna Kristiana och Mariana Tsvetkovic säger att EU:s krav om att erkänna Kosovo är svårsmält för många serber. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Flera frågor kvarstår innan medlemskap

2:58 min

Under dagens möte mellan EU:s ledare och de sex ansökarländerna på västra Balkan väntas inga konkreta löften om framtida medlemskap. Många komplicerade frågor måste redas ut innan en utvidgning kan bli verklighet.

I Serbien, ett av de sex ansökarländerna, vill man till exempel inte släppa taget om Kosovo.

– När det gäller Kosovo kan människor här inte förlika sig med tanken på att vi måste erkänna deras självständighet för att gå med i EU, säger studenten Mariana Tsvetkovic, som sitter på en parkbänk mitt i Belgrad, Serbiens huvudstad.

Samtidigt, säger hon, vore ett EU-medlemskap naturligtvis bra, inte minst för ungas möjligheter till jobb och utbildning.

Senast som EU:s stats- och regeringschefer mötte länderna på västra Balkan för ett toppmöte var 2003. Sedan dess har Kroatien gått med i unionen men de övriga sex länderna där alla, förutom Albanien tidigare hörde till Jugoslavien, står fortfarande på väntelistan och bara två av dem, Serbien och Montenegro, har inlett förhandlingar om ett framtida medlemskap.

Att EU nu åter börjat tala mer aktivt om en utvidgning hänger bland annat ihop med oron för att andra länder, som Ryssland och Turkiet, annars ska öka sitt inflytande i regionen. Det talas också om risken för nya krig och konflikter om EU-drömmen uteblir.

Mötet i dag handlar främst om att från EU:s sida visa att man behåller sitt engagemang för länderna på västra Balkan men samtidigt är alla väl medvetna om vilka svårigheter som återstår: I frågor om demokrati, korruptionsbekämpning, ekonomisk utveckling men också i relationer mellan olika länder.

Sedan toppmötet 2003 har Kosovo förklarat sig självständigt från Serbien men det accepterar man inte i Serbien och fem av EU:s medlemsländer har heller inte erkänt Kosovo som en självständig stat. Bland dem Spanien som i Kosovo ser sitt självständighetsivrande Katalonien. Och av den anledningen kommer Spaniens premiärminister Mariano Rajoy inte att delta vid dagens toppmöte.

En annan knut som måste lösas är namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien. Hittills har Grekland blockerat medlemskapsförhandlingar med sitt grannland i norr eftersom man anser att namnet Makedonien tillhör Grekland. Sedan årsskiftet pågår intensiva förhandlingar och i dag väntas ländernas premiärministrar hålla ett enskilt möte i Sofia.

Och även om drömmen om EU fortfarande lever finns också en alltmer utbredd åsikt i ansökarländerna om att EU av i dag kanske inte alls kommer att existera i framtiden.

– Storbritannien har lämnat unionen. Vi måste ju ställa oss frågan – varför? säger studenten Mariana Tsvetkovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".