En man med svarta kläder.
1 av 2
Andrés Velasquez uppmanar till bojkott på söndag eftersom han inte vill ge Nicolás Maduro legitimitet i omvärldens ögon. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
En man framför en valaffisch.
2 av 2
Rafael López framför valaffischer på oppositionskandidaten Henri Falcón i Caracas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Splittrad opposition går till val i Venezuela

2:06 min

På söndag går Venezuela till presidentval, ett val som ifrågasatts av EU, USA och flera latinamerikanska grannländer eftersom flera oppositionspolitiker förbjudits att ställa upp. Men oppositionen är delad – en del stödjer oppositionens kandidat Henri Falcón medan andra uppmanar till bojkott.

Det är fullt i den gamla teatern i Chacaito. Henri Falcóns anhängare har kommit hit för att skriva in sig som vallokalsvittnen och koordinatörer. En av dem är Rafael López.
 
– Det är viktigt att vi har vittnen och observatörer i varje vallokal. Regeringen har ju tillgång till identiteterna från tusentals döda, och personer som flyttat utomlands, som de kan annars kan fylla vallängderna med, hävdar Rafael.
 
Opinionsmätningarna visar att oppositionsledaren Henri Falcón ligger ganska jämnt med sittande president Nicolás Maduro, som försöker bli omvald. Men ingen vet hur många som faktiskt kommer gå att rösta. Delar av den splittrade oppositionskoalitionen MUD har uppmanat till bojkott.
 
– Regeringen har förbjudit flera oppositionspartier och deras kandidater. Företaget som skötte den elektroniska röstningsprocessen lämnade Venezuela eftersom regeringen fuskat i tidigare val. Nu vet vi inte vem som sköter röstningsmaskinerna, säger Andrés Velasquez, som just hållit tal på en protest mot valet utanför de Amerikanska Staternas Organisation i Caracas.

Han hävdar att regeringen snuvade honom på vinsten i guvernörsvalet i delstaten Bolívar i höstas.
 
– Varför ska vi hjälpa Nicolás Maduro att vinna legitimitet i omvärldens ögon genom att rösta i ett uppgjort val? Det finns ingen poäng med att rösta om vi inte kan välja en ny president på riktigt, säger Andrés Velasquez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista