Tre personer i skyddsdräkter under tak.
Foto: MARK NAFTALIN

Växande oro för ebola i Kongo

1:11 min

Den ebolasmitta som den senaste tiden rapporterats från staden Bikoro i nordvästra Kongo-Kinshasa har nu spridit sig till miljonstaden Mbandaka.

– Ebolautbrottet har nu gått in i en ny fas, sa Kongo Kinshasas hälsominister Oly Ilunga i går efter att det man länge fruktat nu har hänt – smittan har nått miljonstaden Mbandaka i nordvästra Kongo-Kinshasa.

I går bekräftades den första smittade personen i stan, och myndigheter och Världshälsoorganisationen WHO bedömer att utbrottet nu kommer bli betydligt svårare att kontrollera.

Mbandaka ligger längs Kongofloden som är en viktig transportled till andra delar av landet, inklusive huvudstaden Kinshasa. Och nu pågår ett omfattande smittspårningsarbete.

Med start i nästa vecka planerar FN och Kongolesiska myndigheter också att för första gången börja vaccinera människor i regionen. Vaccinet är nytt och har aldrig tidigare använts i liknande sammanhang.

Utbrottet är det nionde i Kongo sen viruset upptäcktes här på 70-talet, och hittills tros viruset ha krävt 23 människors liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista