Klassrum och CSN-kuvert.
Foto: TT.

Högre studiebidrag ska locka fler ämneslärare

"Hoppas att intresset ska öka"
2:03 min

Från och med höstterminen ska alla som läser KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning få högre studiebidrag. Syftet är att locka fler till att bli lärare.

– Vi är ju mitt uppe i en stor lärarbrist och behöver se till att det är fler som blir lärare. När vi tittar på de studenter som läser KPU är de oftast i medelåldern, snittåldern är 38 år. Då är man ofta mindre benägen att ta höga studielån. Ofta har man studielån sedan tidigare, säger Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

KPU är den korta pedagogiska utbildning som man kan läsa för att bli ämneslärare om man redan läst in ett skolämne på högskolan. Den som läser för att bli ämneslärare i matematik, biologi, fysik, kemi, naturvetenskap eller teknik har rätt att få ett högre studiebidrag. I dag drygt 6 700 kronor i månaden jämfört med det generella på knappt 3 000 kronor. Efter första juli höjs bidraget.

Regeringen har fattat beslut om att även de som ska bli ämneslärare i andra ämnen ska få det här högre bidraget. Pengar för det avsattes redan i höstbudgeten.

Förra året var det drygt 400 studenter som fick det högre bidraget. Det är betydligt färre än vad CSN, Centrala studiestödsnämnden fått pengar för. Anslaget förra året var på 95 miljoner kronor till det här studiebidraget. Av det användes knappt 17 miljoner kronor. Ändå vill Helen Hellmark Knutsson satsa mer på det här.

– Med de här förändringarna hoppas vi att intresset ska öka, säger hon.

Antalet sökande har ökat sedan KPU infördes 2015. Till höstterminen är det drygt 6 800 sökande, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet. En kritik mot KPU har varit att många, omkring hälften av alla som söker blir nekade, många för att de saknar några poäng från sin utbildning.

För ett drygt år sedan uttryckte sig Helen Hellmark Knutsson positivt till ett förslag från Moderaterna om att låta studenter läsa klart sina kurser parallellt med KPU, men några sådana förändringar har inte gjorts. Frågan är om förändringen som regeringen nu gör, att alla som blir antagna till KPU ska få ett högre studiebidrag verkligen leder till ett ökat intresse för att bli ämneslärare.

CSN har fått i uppdrag att följa upp införandet av KPU och särskilt se om det högre studiebidraget haft en rekryterande effekt. Helen Hellmark Knutssoon vill inte invänta resultatet av den utvärderingen.
 
– Det är för att vi behöver fler lärare. Men söktrycket har ju varit relativt gott men det är klart att vi ska ta del av den utvärderingen också, säger Helen Hellmark Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".