Stefan Löfven.
Stefan Löfven vill att kärnteknikavtalet med Iran kan överleva. Foto: Pontus Lundahl/TT

Löfven: Handlar om europeisk säkerhet

2:30 min

Sverige står bakom EU:s linje om att försöka se till att kärnteknikavtalet med Iran kan överleva, trots att USA lämnade avtalet förra veckan.

Statsminister Stefan Löfven sade också vid EU:s pågående toppmöte i Sofia i Bulgarien, att man måste se till att företag från EU kan fortsätta att göra affärer med iranska företag, trots att företagen från EU hotas av sanktioner från USA.

Diskussionerna om hur europeiska företag trots allt ska kunna fortsätta att genomföra affärer med Iran, har precis inletts, men förhoppningen är att de ska leda till konkreta förslag om hur det ska gå till inom ett par veckor.

För Iran är just handelsutbytet centralt för att vara kvar i kärnteknikavtalet, men knäckfrågan för EU är hur man ska kunna gå runt amerikanska sanktioner som kommer att riktas mot europeiska företag, som trots allt väljer att vara kvar och fortsätta att göra affärer med Iran.

Bland EU:s medlemsländer finns det en stor ilska mot den amerikanske presidenten, som lägger sig i och påverkar EU:s interna politik.

I går uttalade sig EU:s ordförande Donald Tusk, både vid en pressträff och på mikrobloggen twitter, där han använde formuleringar som "med vänner som Trump så behövs inga fiender".

Både Frankrike och Tyskland står bakom kritiken mot Trump men statsminister Stefan Löfven kritiserar dock Tusk för att använda sociala medier på det här sättet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista