Riksåklagaren: Sverige har hjälpt oss bekämpa korruption

1:56 min

I Guatemala växer protesterna mot president Jimmy Morales beslut att skicka hem den svenske ambassadören Anders Kompass.

En av dem som uttryckt sitt missnöje är landets avgående riksåklagare Thelma Aldana, som utrett både den sittande presidenten och hans föregångare för korruption.

- Anders Kompass är en enastående ambassadör. Han och Sverige har hjälpt oss att bekämpa korruption och straffrihet, säger riksåklagare Thelma Aldana på telefon från Guatemala City.

Thelma Aldana har tillsammans med den FN-stödda anti-korruptionskommissionen CICIG de senaste åren utrett presidenter, ministrar, kongresspolitiker och militärer i Guatemala.

I veckan, bara några dagar innan hon lämnar över till en ny åklagare, presenterade hon ytterligare bevis mot president Jimmy Morales, som anklagas för att ha tagit emot illegala kampanjbidrag.

Regeringen har inte gett några förklaringar till varför Kompass skickas hem, utöver att hänvisa till att han vid en presskonferens sagt att det guatemalanska samhället är korrupt.

Thelma Aldana säger att det inte är ett giltigt skäl för att skicka hem en ambassadör, men vill inte spekulera i om Sveriges stora ekonomiska stöd till anti-korruptionskommissionen CICIG kan vara den egentliga anledningen.

Hon fruktar att beslutet kommer få konsekvenser för Guatemalas rykte i omvärlden.

- Det här beslutet riskerar att påverka inte bara relationen till Sverige utan också resten av EU och andra länder, säger Thelma Aldana.

Både EU och FN har i veckan kritiserat president Jimmy Morales beslut att skicka hem den svenske ambassadören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista