Hästar betar på äng.
Foto: Czarek Sokolowski/TT (arkiv)
Hästgården

Kritik mot ridorganisationer efter vittnesmål om nya övergrepp från ridlärare

2:31 min

Både Ridskolornas Riksorganisation och Svenska Ridsportsförbundet kände till att den ridlärare som nu anklagas för nya övergrepp mot elever var dömd för övergrepp mot ridelever tidigare. Ändå har ridskolan och ridklubben verksam vara medlem i förbunden.

Flera av dem som nu vittnar om att de blivit utsatta är kritiska till att ridorganisationerna inte agerat mot ridläraren.

– Det här har på något sätt varit legitimt i den här branschen. Det finns så otroligt många män i den här branschen som har utnyttjat sin ställning i så många år. Men de har bara tillåtits fortsätta, säger Lise.

Hon är en av dem som säger att hon blivit utsatt sexuellt.

– För mig är det oerhört viktigt att man i de här olika organisationerna kvalitetssäkrar det man står för och där tror jag att man brustit totalt vad gäller den här gården.
 
Flera ridorganisationer har känt till domen mot den ridlärare som på 90-talet dömdes för sexuella övergrepp mot flera elever. Ändå har den hästgård han drivit kunnat vara medlem. 

Nu berättar tio tidigare elever att de utsatts för fortsatta övergrepp av ridläraren på gården, långt efter att han dömdes.

– Det var inte så enkelt att gå därifrån. Han var som en fadersfigur och han hade all makt, säger en av eleverna.

Hon berättar att hon utsatts för upprepade grova övergrepp från det att hon var 13 år gammal.

Hästgården var medlem i Ridskolornas Riksorganisation, RRO, till 2016. Styrelsen där har mycket väl känt till domen mot ridläraren. En styrelseledamot i RRO har gjort affärer med den dömde ridläraren de senaste åren och bland annat köpt hästar av honom, från den hästgård där eleverna nu berättar om övergreppen.

Ingen i RRO:s styrelse vill ställa upp på en intervju, men ordföranden säger att styrelsen känt till att den dömde ridläraren varit verksam på den RRO-anslutna ridskolan.

Även i Svenska Ridsportförbundet har den ridklubb som är knuten till hästgården varit medlem till 2017. Trots att Ridsportförbundet skrev redan när ridläraren dömdes att han är ”synnerligen olämplig att verka som ledare och ridinstruktör för barn och unga.”

Ulf Brömster, ordförande för Svenska Ridsportförbundet, har i dag sagt att han vill se över hur de ska agera mot klubbar som samarbetar med dömda sexualbrottslingar. Men han vill inte kommentera varför klubben inte uteslutits tidigare.

– Nej jag ska inte kommentera det. Jag vet inte. Jag kan inte svara på den frågan. Det har inte varit ett ärende på mitt bord under de sju år som jag suttit i styrelsen så att jag kan inte svara på det.

Den dömde ridläraren har avböjt medverkan. Han nekar till alla anklagelser.

Lise heter egentligen något annat.
 

Hit kan du vända dig för stöd och information om sexuella övergrepp.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista